BIODRIVSTOFF OG ØKT SKATT: For å få til et kraftig kutt in utslippene fra trafikken, kan Sverige komme til å satse enda mer på biodrivstoff og øke CO2-avgiftene. Foto: Teknikens Värld

Skal kutte utslipp med 70 % før 2030

Bensinprisen i Sverige kan øke til 20 kroner

Bensinprisen i Sverige kan komme til å øke til 20 kroner per liter, dersom forslaget til den statlige Miljømålsberedningen om reduksjon av utslipp fra transportsektoren blir vedtatt av politikerne.

Publisert

Miljømålsberedningen vil at utslippene fra transportsektoren i Sverige skal kuttes med 70 prosent innen 2030, noe som vil gjøre Sverige til en av de flinkeste i klassen på dette området.

Les også: Nå skal også svenskene få elbil-rabatt

I utredningen pekes det blant annet på hvilken økning som må til i CO2-avgiften for å få den ønskede effekten. I dag er avgiften 112 øre per kilo og den må økes til 380 øre per kilo. Det innebærer i så fall en prisøkning på bensin på seks kroner per liter og over sju kroner på diesel. 

Les også: Nå stuper salget av dieselbiler

– Johan Hultberg, som er Moderaternas medlem av Miljømålsberedningen, sier i en kommentar til Vi Bilägare:

– Miljømålsberedningen legger ikke fram noen konkrete forslag til løsninger, men peker på hva som må til for å nå målene om reduksjon av utslippene. Vi slår bare fast at CO2-avgiften er et viktig styringsmiddel i dag og at det sikkert fortsatt vil være det i årene framover.

Les også: Dette er triksene bilfabrikkene bruker for å få lavt forbruk

Han legger videre vekt på nødvendigheten av å satse på biodrivstoff til de hilene som allerede finns på veien i dag, dersom målene for reduksjon av utslippene i 2030 skal nås. Det er ikke nok at salget av elbiler og ladbare hybrider øker, mener han.