KOMPETANSESENTER: Audis hydrogensenter i Neckarsulm i Tyskland. Foto: Audi AG
KOMPETANSESENTER: Audis hydrogensenter i Neckarsulm i Tyskland. Foto: Audi AG

Audi og Hyundai med hydrogen-avtale:

Er dette et gjennombrudd for nullutslipp?

En ny avtale om samarbeid mellom Audi og Hyundai markerer et mulig gjennombrudd for hydrogenbiler i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Hyundai Motor Group og Audi AG har inngått en avtale om deling av patenter, lisenser og komponenter for hydrogenelektriske biler.

– For den bærekraftige hydrogen-teknologiens gjennombrudd, er samarbeid en smart vei som både kan gi innovasjon og attraktive kostnadsstrukturer, sier Audi-sjefen Peter Mertens.

Hyundai, Audi og selskapenes partnere vil dele patenter og lisenser på lik linje de kommende årene. Avtalens lengde er ikke avgjort.

Koreanske Hyundai og japanske Toyota er i øyeblikket de sentrale produsentene i tidlig-fase-markedet for hydrogenbiler, og det har vært knyttet spenning til hvordan de europeiske merkene generelt – og VAG-konsernet spesielt – vil posisjonere seg.

Nå har Audi AG fått hovedansvar for utviklingen av hydrogenbiler innenfor Volkswagen-gruppen.

Les også: Dette skal bli Audis første hydrogenbil

KONSEPTBIL: Audi h-tron quattro
KONSEPTBIL: Audi h-tron quattro

«Partnerskapet mellom Hyundai-gruppen og Audi innebærer et flerårig samarbeid med deling av et bredt spekter av komponenter og teknologi for hydrogenelektriske biler. Som en følge av partnerskapet vil Hyundai og den tyske premiumprodusenten gjøre en felles innsats innen utviklingen av hydrogenbiler, i et viktig samarbeid for å gjøre bilindustrien mer bærekraftig», heter det i en pressmelding.

Avtalen er inngått mellom Hyundai og Audi som egne bilmerker, men vil også gi positive effekter for Kia Motors og Audis morselskap Volkswagen AG.

Hyundai lanserer i sommer sin nye hydrogenbil, Nexo.

Audi på sin side har syslet med ulike hydrogen-konsepter i nær 20 år, uten å ha produsert modeller for salg. Senest i 2014 presenterte selskapet konseptmodellen A7 Sportsback h-tron quattro, og de har varslet sin første hydrogenbil tidlig på 2020-tallet.

Det er ventet at den bilen vil ha store likhetstrekk med batterielektriske Audi e-tron, som lanseres i høst.

– Denne avtalen er nok et eksempel på Hyundais sterke forpliktelse til å skape en mer bærekraftig fremtid, samtidig som vi tilbyr våre kunder et beriket liv med hydrogendrevne kjøretøyer - den raskeste veien til en virkelig nullutslippsverden, sier Hyundai-topp Euisun Chung i en pressemelding.

Les også: «Billigere å bygge infrastruktur for hydrogen enn for elbil»