Mann klipper snor
GRØNN TRÅD: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen klipper snora ved Norges første fyllestasjon for flytende biogass, med en fornøyd byråd Lan Marie Ngyuen Berg som snorholder. Foto: Peter Raaum
Åpnet nytt biogass-anlegg:

– Betydningen kan ikke overvurderes

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) åpnet Norges første fyllestasjon for flytende biogass i Oslo i går. Og brukte store ord på en stor dag: – Betydningen av dette går det ikke an å overvurdere.

Del denne artikkelen

Det er AGA som har utviklet fyllestasjonen på Furuset, den første i det selskapet håper skal bli en portefølje på 10-15 stasjoner i løpet av noen år.

Flytende biogass er kanskje det mest miljøvennlige drivstoffene av alle, fremstilt fra restproduksjon av avløpsslam, matrester og jordbruksrester.

Med den første fyllestasjonen ser man konturene av det som kan bli fungerende infrastruktur som gjør biogass til et reelt alternativ for tungtransporten.

Les også: «Alle land kan gjøre som Norge»

Politisk ansvar

– Det er et politisk ansvar å løfte opp biogass som en nullutslippsløsning. Vi har elektrisitet, vi har hydrogen og nå også biogass – som er så nær nullutslipp som du kan komme, sa Elvestuen før han klippet den grønne snora og kunne erklære anlegget for åpnet.

– Dette er ett steg. Vi skal være der vi kan for å dytte fram løsninger som denne, sa Elvestuen.

Et av disse stedene vil kunne være i avgiftsdebatten. Han ville ikke love fritt fram ved bomstasjonene, men konstaterte at veibruksavgiften på naturgass har vært «nødvendig for at biokraften skal bli konkurransedyktig».

Les også: «Billigere å bygge infrastruktur for hydrogen enn elbil»

Mann og kvinne med fyllepistol for biogassFYLLEPISTOL: Statsråd Ola Elvestuen og byråd Lan Marie Ngyuen Berg ved pumpen på den nye fyllestasjonen.

Gratis i bommen?

Oslos byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Ngyuen Berg, var mer konkret på hva som kan vente biogassbrukerne ved de stadig flere bommene rundt hovedstaden.

– Jeg har bedt Oslopakke 3-sekretariatet vurdere en rabatt eller fritak fra bompenger for biogasskjøretøyene. Jeg føler meg trygg på at det bare blir et spørsmål når – ikke om – dette kommer, sa hun.

Omlag 20 prosent av hovedstadens klimagassutslipp kommer fra tungtransporten.

Tips fra NAF
Lurer du på hva slags elbil du skal velge?
Finn elbilen som passer for deg

NAF har samlet elbilene som finnes på markedet og som kommer i nær fremtid i en egen elbilguide. Sett dine kriterier og sjekk hvilken elbil som passer for deg.