En oransje Ford Mustang
FARLIGST FOR BARN: Den er kul, men Ford Mustang 5.0 Fastback, LHD skårer klart dårligst når det kommer til kollisjonssikkerhet for barn i bilen. Foto: Ford
Se hvordan bilen din gjør det i test:

Dette er de tryggeste og farligste bilene for barn

Bilen din kan være stor og trygg i trafikken, men hvor trygg er den egentlig for barna i baksetet?

Del denne artikkelen

Les også: Her er alle bilnyhetene i 2018

Kjøper du en Ford Mustang er det neppe med tanke på å ha barn i baksetet. Bilen gjør det klart dårligst når Euro NCAP kollisjonstester biler med tanke på sikkerheten for barna i bilen.

Er du opptatt av at størst mulig trygghet for barna dersom dere skulle kollidere, bør du heller gå for Volvo XC60, Opel Grandland X og VW T-Roc (best på barnesikkerhet i 2017) eller en Mercedes E-klasse (90 % og best på barnesikkerhet i 2016).

Les også: Vi har testet bilene som er best på tøft vinterføre 

Flere europeiske land, bilprodusenter og forbrukerorganisasjoner samarbeider om trafikksikkerhet gjennom organisasjonen Euro NCAP. De simulerer ulykker og tester kollisjonssikkerheten i biler.

Sikkerhet for barn som er passasjer i bilen er én av faktorene som blir testet, og resultatet henger ikke nødvendigvis sammen med hvordan bilen skårer på andre ting.

En Volvo kollisjonstestes og får deler av fronten trykket inn.SKÅRER BEST: Volvo XC60 er en av tre biler som oppnår best poengsum med tanke på sikkerhet for barn, og den får hele 98 % totalt i Euro NCAPs siste kollisjonstest. Foto: Euro NCAP

Dette er de sikreste bilene testet i 2017 (til og med november):

Opel Grandland X 87 prosent
VW T-Roc 87 prosent
Volvo XC60  87 prosent
Audi Q5 86 prosent
BMW 5-serie 85 prosent
VW Arteon 85 prosent
Opel Insignia   85 prosent
Range Rover Velar 85 prosent
VW Polo 85 prosent

Og dette er de som scorer dårligst med tanke på barna i baksetet:

Ford Mustang 32 prosent
Fiat Doblò 46 prosent
Fiat 500 49 prosent
Ford Ka+ 61 prosent
Kia Picanto 64 prosent
Opel Ampera-e 73 prosent
Honda Civic 75 prosent
Suzuki Swift 75 prosent
Toyota C-HR 77 prosent
Skoda Kodiaq 77 prosent
Seat Ibiza 77 prosent

PS: Honda Civic fikk først 67 prosent, men denne ble korrigert til 75 prosent etter en retest.

Når Euro NCAP tester sikkerheten for barn i bil vurderer de flere kriterier. Hvordan blir barnet påvirket ved front- og sidekollisjoner, hvordan lar barnesetet  seg montere, og hvordan er bilen utformet med tanke på barnas sikkerhet - som for eksempel at airbagen i passasjersetet kan kobles ut på en enkel måte.

Les også: Dette er de sikreste bruktbilene for barn

En blå Opel. TRYGG I TRAFIKKEN: Opel Grandland X er en av tre biler som sikrer barnet best hvis bilen kolliderer. Foto: Opel

Les også: Er dette tidenes mest utrygge bil?

I testkollisjonen måles også hodebevegelsen. Hvor mye blir barnets hode kastet framover eller til siden, og hvor stor belastning blir nakken og brystet utsatt for. Dette gir også en indikasjon på belastningen av indre organer.

Fra 2016 begynte Euro NCAP å bruke større testdukker, tilsvarende en 6-åring og en 10-åring. På grunn av dette er ikke testresultatene fra tidligere år helt sammenlignbare med resultatene fra 2016 og 2017.

Se hele testen til Euro NCAP og finn ut hvordan bilen din gjør det på sikkerhet. Her ligger også tester fra tidligere år.