Bensinprisen i Sverige kan øke til 20 kroner per liter
BIODRIVSTOFF OG ØKT SKATT: For å få til et kraftig kutt in utslippene fra trafikken, kan Sverige komme til å satse enda mer på biodrivstoff og øke CO2-avgiftene. Foto: Teknikens Värld
Skal kutte utslipp med 70 % før 2030

Bensinprisen i Sverige kan øke til 20 kroner

Bensinprisen i Sverige kan komme til å øke til 20 kroner per liter, dersom forslaget til den statlige Miljømålsberedningen om reduksjon av utslipp fra transportsektoren blir vedtatt av politikerne.

Del denne artikkelen

Miljømålsberedningen vil at utslippene fra transportsektoren i Sverige skal kuttes med 70 prosent innen 2030, noe som vil gjøre Sverige til en av de flinkeste i klassen på dette området.

Les også: Nå skal også svenskene få elbil-rabatt

I utredningen pekes det blant annet på hvilken økning som må til i CO2-avgiften for å få den ønskede effekten. I dag er avgiften 112 øre per kilo og den må økes til 380 øre per kilo. Det innebærer i så fall en prisøkning på bensin på seks kroner per liter og over sju kroner på diesel. 

Les også: Nå stuper salget av dieselbiler

– Johan Hultberg, som er Moderaternas medlem av Miljømålsberedningen, sier i en kommentar til Vi Bilägare:

– Miljømålsberedningen legger ikke fram noen konkrete forslag til løsninger, men peker på hva som må til for å nå målene om reduksjon av utslippene. Vi slår bare fast at CO2-avgiften er et viktig styringsmiddel i dag og at det sikkert fortsatt vil være det i årene framover.

Les også: Dette er triksene bilfabrikkene bruker for å få lavt forbruk

Han legger videre vekt på nødvendigheten av å satse på biodrivstoff til de hilene som allerede finns på veien i dag, dersom målene for reduksjon av utslippene i 2030 skal nås. Det er ikke nok at salget av elbiler og ladbare hybrider øker, mener han.