BILER FOR SALG: Autopris hadde tirsdag 15 biler for salg på Finn.no – blant annet disse tre. Senere denne uka var selskapets nettside nede.
BILER FOR SALG: Autopris hadde tirsdag 15 biler for salg på Finn.no – blant annet disse tre. Senere denne uka var selskapets nettside nede.

NAF advarer mot bruktbil-forhandlere:

Politiet anbefaler folk «å utvise forsiktighet» med disse bilselgerne

NAF advarer nå forbrukere mot å handle med to bruktbilforhandlere på Østlandet. – Folk får ikke pengene for bilene sine, sier Vigdis Svennungsen i NAF Advokat.

Publisert Sist oppdatert

OBS: Denne artikkelen ble innklaget til Pressens Faglige Utvalg for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.1, 4,7 og 4,14. PFU konkluderte med at Motor har brutt god presseskikk på punkt 4.14 i Vær Varsom-plakaten. Du kan lese hele dommen her.

Det er bruktbilforhandlerne Autopris i Fredrikstad og Tuana Cars på Strømmen på Romerike som NAF nå går ut og advarer mot.

De to firmaene kjøper og selger biler, og det er oppkjøpene fra privatpersoner som er problematiske, ifølge NAF.

– Bruktbilfirmaene signerer kontrakter med private bruktbilselgere. Kundene leverer fra seg bilen, og blir lovet at pengene samtidig blir overført. Men pengene kommer ikke, forteller Vigdis Svennungsen, leder i NAF Advokat, som er NAFs egen advokatavdeling.

Les også: Dette er bilnyhetene i 2018

Oppdatering april 2021: I en ankesak i Borgarting lagmannsrett vinteren 2021 ble Knoll frikjent på alle punkter som han ble dømt for i en tingrettsdom i 2019. Du kan lese saken om frifinnelsen her. Et par uker senere trakk politiet en allerede utferdiget tiltale for påstått nye forhold. En dom fra 2015 på fire års fengsel for omfattende skattesvik og grov økonomisk utroskap er imidlertid rettskraftig.

Får ikke oppgjør

NAF-medlemmer som skal ha blitt lurt av Autopris forteller til NAF at når de kontakter firmaet og etterlyser oppgjøret, får de beskjed om at oppgjøret er sendt og at det må ha skjedd noe feil.

– Først når det tas ut forliksklage mot dem kommer oppgjøret. Ikke før, sier Svennungsen.

Tuana Cars på Strømmen betaler ikke oppgjør i det hele tatt i de sakene NAF har vært involvert i.

– Firmaene har fine nettsider med tekst og bilder som skal virke betryggende for kundene. Vårt råd er å ikke gjøre handel med disse bruktbilforhandlerne. De har dårlig forretningsmoral. Det er både enklere og tryggere å selge bilen selv privat, sier Svennungsen.

Les også: Avdekker livsfarlige mangler hos bruktbilselger

Avviser

Daglig leder Sven Jarle Knoll i Autopris hevder det har blitt et problem at forbrukerne som selger bilene sine til dem ikke oppfyller sin del av kontrakten.

– Vi utbetaler kjøpesummen først når alt er i orden og kontrakten er oppfylt. Ofte blir ikke papirer, felger og lignende levert oss. Vi prøver i det lengste å få selger til å oppfylle kontrakten, og noen ganger foretar vi deloppgjør, sier Knoll.

Han forteller at han har vært i kontakt med NAF om tre enkeltsaker, og at disse sakene er løst. Derfor stiller han spørsmål ved advarselen mot å handle med hans bilfirma.

– Advarselen må derfor bygge på en dårlig vurdering av NAF, sier Knoll.

Les også: Facebook utfordrer Finn.no om bruktbilsalget

Mange anmeldelser

Politiet i Fredrikstad er godt kjent med Autopris og de tidligere bilfirmaene Østlandske Bilomsetning og Autosalongen, som skal være eid av de samme personene.

– Vi har gjennom flere år mottatt mange anmeldelser fra kunder som hevder de ikke har fått oppgjøret sitt, bekrefter kriminalsjef Rune Albertsen ved Fredrikstad politistasjon.

Ifølge politiet har flere av anmeldelsene blitt trukket etter en stund. Innehaveren skal aldri være straffedømt for bedrageri mot kunder.

– Det kan virke som at bilforretningen til slutt betaler oppgjøret, i hvert fall deler av det, når kundene ikke gir seg og krever oppgjør, sier Albertsen.

– NAF fraråder handel med Autopris. Hva er politiets råd?

– Vi anbefaler folk å utvise forsiktighet ved handel med dette firmaet og forsikre seg om at oppgjør foregår på rett måte. Kundene må få en bekreftelse på at penger er overført før de signerer kontrakten, sier Albertsen.

Les også: 130.000 bileiere risikerer 1050 kroner uka i bot

Svarer ikke

Motor har kontaktet ledelsen ved Tuana Cars på Strømmen gjennom telefonoppringninger og sms til totalt fire telefonnumre over to dager, samt på epost på den adressen bruktbilfirmaet selv oppgir på sine nettsider.

Henvendelsene er ikke besvart av daglig leder Hani Khaled Alrayes eller noen andre.

Politiet er kjent også med Tuana Cars, blant annet gjennom innleverte anmeldelser.

– Det foreligger to anmeldelser fra nå i høst mot firmaet. Det er det jeg kan si, sier John Inge Bråten, seksjonsleder for etterforskning ved Lillestrøm politistasjon.

Svært sjelden

Det er uhyre sjelden NAF advarer mot navngitte bruktbilforhandlere.

– Det har ikke skjedd i løpet av mine 15 år i NAF. Men det har nok vært flere saker hvor vi i ettertid har sett at vi burde ha gått ut med advarsel til våre medlemmer, sier Vigdis Svennungsen i NAF Advokat.

– Over hvor langt tidsrom har dere fått saker fra medlemmer om disse bruktbilfirmaene?

– I flere år har vi hatt reklamasjonssaker mot Tuana Cars, som tidligere skal ha drevet under navnet Karma Bil. Autopris har vi hatt flere saker mot nå i høst.