MER KOMMER: Fem menn er dømt for bruktbilsvindel, men den største saken – Olsen Bil-saken – gjenstår. – Anmeld forholdet til politiet hvis det kan være fare for at du er svindlet, oppfordrer Vigdis Svennungsen, leder for NAF Advokat. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
MER KOMMER: Fem menn er dømt for bruktbilsvindel, men den største saken – Olsen Bil-saken – gjenstår. – Anmeld forholdet til politiet hvis det kan være fare for at du er svindlet, oppfordrer Vigdis Svennungsen, leder for NAF Advokat. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Fem bruktbilselgere dømt for svindel:

Dette er bruktbil-jukset du må passe deg for

De siste månedene er fem bruktbilselgere dømt til lange fengselsstraffer for å ha svindlet og lurt kundene sine. Skal du kjøpe bruktbil bør du være klar over fremgangsmåtene de er dømt for, slik at du ikke går i samme felle som mange andre bruktbilkunder.

Publisert Sist oppdatert

Oppdatering april 2021: I en ankesak i Borgarting lagmannsrett vinteren 2021 ble Knoll frikjent på alle punkter som han ble dømt for i en tingrettsdom i 2019. Du kan lese saken om frifinnelsen her. Et par uker senere trakk politiet en allerede utferdiget tiltale for påstått nye forhold. En dom fra 2015 på fire års fengsel for omfattende skattesvik og grov økonomisk utroskap er imidlertid rettskraftig.

NAF har tidligere advart mot å handle med flere av de bruktbilselgerne som nå er dømt.

– Det fremstår som skremmende lett for noen å fortsette samme useriøse og kriminelle virksomhet til tross for at de er siktet eller dømt for forholdene, sier Vigdis Svennungsen, leder for NAF Advokat.

– Det er viktig at våre medlemmer gjør en sjekk av forhandler før de kjøper eller selger bil, f.eks. ved å google vedkommende. Anmeld forholdet til politiet om det kan være fare for at du er svindlet, sier hun.

Les også: Skal ha bruktbil vekk fra klagetoppen

Fem års fengsel venter

Mest omtale har straffesaken mot den 52 år gamle bruktbilselgeren Sven Jarle Knoll fått. Han ble i mars dømt til ubetinget fengsel i tre år og to måneder for omfattende bedragerier mot kundene sine.

Bruktbilselgeren fra Fredrikstad ble også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet for resten av livet.

Knoll har i flere år kjøpt opp rimelige bruktbiler fra privatpersoner og solgt dem videre til en høyere pris. De fleste forholdene han er dømt for er manglende oppgjør til kundene han først kjøpte bilene fra.

Bruktbilselgeren må i tillegg sone en tidligere idømt ubetinget fengselsstraff på to år, som han har forsøkt å få soningsutsettelse for.

Knoll har operert gjennom firmaene Autopris, Fredriksborg Invest og Fredriksborg Handel.

Han har anket den siste dommen.

Les også: Kjøpe bruktbil? Les dette!

Premium bruktbiler

På senvinteren ble to menn på Romerike dømt til henholdsvis halvannet og to års fengsel for grove bedragerier mot kundene sine.

Den ene drev bruktbilfirmaet Tuana Cars på Strømmen på Romerike, mens den andre var medhjelper.

Forretningsideen var å kjøpe opp og selge videre «Norges fineste biler», gjerne såkalte premium bruktbiler.

Men kunder som solgte biler til firmaet fikk ikke oppgjør, og tapte hundretusenvis av kroner.

I tillegg til fengselsstraffen ble de to fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i fem år.

Les også: Hva bør jeg gjøre med dieselbilen min nå?

Betalte forskudd

Like etter påske ble en trønder og en nordlending dømt til fengsel i henholdsvis ett år og én måned og ett år og tre måneder for omfattende svindel.

Knapt halvparten av dommene er gjort ubetinget.

Mennene drev bruktbilfirmaet Tailor Made Cars (TMC), hvor forretningsideen var å hjelpe kunder med å kjøpe spesielle dyre premiumbiler fra Tyskland.

Men i mange tilfeller fikk ikke kundene bilene sine, selv om de hadde betalt flere hundre tusen i forskudd.

Nordlendingen var hovedmannen i den kriminelle forretningsvirksomheten.

De fem dømte i de tre straffesakene må i tillegg betale til sammen 7,4 millioner kroner i erstatninger til kundene sine.

Sven Jarle Knoll i Fredrikstad må betale 900 000 kroner i erstatninger til 26 kunder. Mennene bak Tuana Cars må betale 2,3 millioner kroner i erstatninger til sine kunder, mens mennene bak TMC må betale 4,2 millioner kroner i erstatninger.

Les også: «Hvis du vil bli rik på kriminalitet, bør du begynne å selge bruktbiler»

Den største gjenstår

Men det som trolig blir den mest omfattende straffesaken mot en bruktbilselger i år gjenstår.

Til høsten må trolig bruktbilselgeren Geir Egil Olsen på Sørlandet møte i retten. Hans tidligere samboer har allerede vært i retten for deler av forholdene Olsen trolig blir tiltalt for.

Aust-Agder tingrett har ryddet plass for straffesak mot Olsen i høst, dersom han blir tiltalt av påtalemyndigheten.