INGEN SKANDALE: Første halvår tok VW tilbake tittelen som verdens største bilprodusent fra Toyota. Nye modeller, som denne kompakte SUV-en, skal gjenvinne kjøpernes tillit etter diesel-skandalen. Foto: Rune Korsvoll

Solgte 5,1 millioner biler første halvår

Volkswagen tar tilbake verdensherredømmet

Diesel-skandalen bidrar tydeligvis ikke til at kundene flykter fra VW. Første halvår solgte VW-gruppen 5,1 millioner biler verden over. Dermed tok de tilbake tittelen "verdens mestselgende" fra Toyota, som har mistet produksjon på grunn av jordskjelv og eksplosjoner.

Publisert Sist oppdatert

I fire år har Toyota, inkludert Lexus og Daihatsu, vært verdens mest solgte bilmerke. I år har imidlertid flere uheldige omstendigheter ført til lavere produksjon på fabrikkene i Japan. I april ødela et jordskjelv en av fabrikkene til en underleverandør, noe som medførte mangel på deler med påfølgende stopp i produksjonen på Toyotas egne fabrikker. Litt tidligere i år stoppet også produksjonen på en fabrikk i Japan, fordi en eksplosjon hos en underleverandør av stål førte til mangel på deler. I tillegg har salget av nye Toyota Prius i USA ikke gått så bra som planlagt. Lave drivstoff-priser har gjort at amerikanske bilkjøpere igjen har kastet seg på storbil- og pickup-bølgen, framfor å kjøpe mindre og mer drivstoff-gjerrige biler.

Les også: Det norske oljefondet saksøker VW

Volkswagen-gruppen solgte 5,1 millioner biler første halvår, noe som er en økning på 1,5 prosent. Det ser ut til at diesel-skandalen, som startet for 11 måneder siden,  først og fremst har ført til en nedgang i salget av VWs mindre biler. En økning i salget av Audi, Porsche og Skoda mer enn oppveier for dette.

Les også: VW Microbus blir vrikelighet

I en kommentar til Automotive News, sier VW at de regner med å levere i overkant av 9,9 millioner biler i løpet av 2016. General Motors, den største amerikanske bilprodusenten, solgte 4,76 millioner biler første halvår – ned 1,2 prosent sammenliknet med i fjor – og er dermed nummer tre på listen over verdens bilprodusenter.