FANGER SIGNALENE: Med utstyr til noen hundre kroner kan tyver fange opp signalene fra bilnøkkelen og bruke dem til å stjele bilen. Foto: VW

Rapport avslører

Flere millioner biler fra VW, Skoda og Audi kan enkelt hackes og stjeles

Flere titalls millioner biler med fjernstyrte dørlåser kan stjeles fordi tyver enkelt kan fange opp koden og hacke låssystemet. Det skriver britiske eksperter på datasikkerhet i en rapport som nylig ble publisert.

Publisert Sist oppdatert

Utstyret som skal til for å «stjele» koden til låsene koster bare noen hundre kroner. Når du trykker på knappen på nøkkelen for å åpne eller låse dørene, sender den ut et signal til bilens datasystem. Det er dette signalet tyvene kan fange opp fra avstand.

Stor test - her er de sikreste barnesetene

Ifølge rapporten fra Universitetet i Birmingham, var sikkerhetsekspertene i stand til å fange opp og duplisere koden til stort sett alle biler som VW-konsernet har produsert fra 1995 og fram til i dag.  Dermed kan det være snakk om så mange som 100 millioner biler som har dette «hullet» i datasystemet. Det er snakk om biler både fra VW, Audi og Skoda. Det eneste unntaket er nye VW Golf-modeller bygget på den såkalte MQB-plattformen, skriver forskerne.

I rapporten skriver de videre at de ikke ser bort i fra at også modeller fra andre produsenter, inkludert noen årsmodeller av Ford Galaxy, kan ha den samme svakheten. Forskerne har konsentrert seg om å teste vanlige familiebiler og har ikke vurdert de andre merkene fra VW-konsernet som Porsche, Bugatti, Bentley og Lamborghini.

Ta en pause underveis. Her er den beste veimaten

I en kommentar til rapporten, sier VW-talsmann Peter Weisheit til Automotive News at nye utgaver av Golf, Passat, Tiguan og Touran ikke kan hackes og stjeles på denne måten. Han kommenterer ikke de andre funnene i rapporten.

Rapporten fra Universitetet i Birmingham heter «Lock it and still lose it. On the (in)Security of Automotive Remote Keyless Entry Systems» og ble lagt fram på den prestisjetunge Usenix-konferansen for datasikkerhet i Austin, Texas før helgen.