BERGSTADEN: Røros om vinteren er en perfekt ramme for en koselig og lærerik strikkehelg.

Røros 2.- 4. mars 2018

Strikkehelg med Annemor Sundbø

Velkommen til fantastiske Røros og en helg med hygge, strikking, foredrag og kurs med Annemor Sundbø.

Publisert

Bergstaden Hotell i sentrum av Røros blir vår base og overnattingssted. Hotellet er kjent for god lokalprodusert mat, og prisen inkluderer opphold, fullpensjon og tre foredrag med Annemor Sundbø.

 

Annemor vil i tillegg holde to forskjellige kurs (egen påmelding gjelder). Begge kursene varer i 1,5 timer og koster 200 kroner per kurs. (Les mer om foredragene og kursene lenger ned på siden.)

Vi tilbringer kveldene sammen i hyggelig lag, med strikketøy, munter prat og kanskje noen gode råd fra foredragsholder og kursleder Sundbø.

 

Røros er i seg selv verdt et besøk. De gamle husene i sentrum og kirken er kjente motiver.

Her er det også mange kunstnere du kan besøke. Potteriet med sine gamle mønstre på keramikk, Røros Tweed og keramiker Per Sverre Dahl, som er kjent for sine humoristiske figurer fra Falkbergets diktning, er bare noe av det du kan oppleve. Her er det også mange hyggelige småbutikker. Eller hva med en pjalt på Trygstad konditori?

 

Røros har stått på Unescos verdensarvliste siden 1980, og er fredet. Det finnes rett og slett ikke maken til dette magiske stedet!

OBS: Vi setter opp tog med egne strikkevogner tur/retur Oslo, Trondheim og Hamar for dem som ønsker. (Se tider og priser lenger ned på siden.) Vil du komme deg til Røros på egenhånd, er selvsagt det opp til deg.

Strikke- og ulldronningen Annemor Sundbø bor i Kristiansand og Ose i Setesdal, og er svært godt kjent for sitt nitide arbeid med strikking, spelsau, ull, veving og mye mer. Hun er faglærer i vev og tegning, har utgitt seks bøker og mottatt flere priser og utmerkelser.

Annemor holder kurs og foredrag land og strand rundt, også i store deler av Norden og i USA.

I 26 år drev Annemor Sundbø sjoddifabrikken Torridal Tweed og Ulldynefabrikk, hvor hun resirkulerte ull mens hun bygget opp den ett tonn store strikkesamlingen «Kulturskatter fra fillehaugen». En svært kunnskapsrik og allsidig dame!

PROGRAM:
Fredag 2. mars
08.34 Strikketog fra Oslo, ankomst Røros kl. 13.37. Egen påmelding.

09.45 Strikketog fra Trondheim, ankomst Røros kl. 12.10. Egen påmelding.

10.11 Strikketog fra Hamar, ankomst Røros kl. 13.37. Egen påmelding.

Fra kl. 15.00 Innsjekk på Bergstaden hotell

18.00 Foredrag v/ Annemor Sundbø. Strikkekofter med tråder fra malerpensel.

19.30 Middag

 

Lørdag 3. mars
12.00 Lunsj

14.00 Kurs v/ Annemor Sundbø. Strikk rett fra ulla. Max 16 deltakere. Egen påmelding.

16.30 Foredrag v/ Annemor Sundbø. Ull fra spelsau – avfall eller ressurs.

19.30 Middag

Søndag 4. mars
09.00 Kurs v/ Annemor Sundbø. Dobbelstrikk. Max 16 delt. Egen påmelding.

11.00 Foredrag v/ Annemor Sundbø. Setesdalskofta.

12.00 Lunsj og avreise om ettermiddagen

15.37 Strikketog fra Røros til Trondheim. Ankomst Trondheim kl. 18.02

16.20 Strikketog fra Røros til Oslo, ankomst Oslo S kl. 21.26

16.20 Strikketog fra Røros til Hamar, ankomst Hamar kl. 19.46.

PRIS
pr. person i dobbeltrom 3.345 kroner

Dette er inkludert:

  • 2 netter i dobbeltrom på Bergstaden Hotell
  • Full pensjon fra middag fredag t.o.m. lunsj søndag
  • 3 foredrag ifølge programmet

Frivillig tillegg:
Strikketog t/r Oslo-Røros kr. 1.296,-
Strikketog t/r Hamar-Røros kr. 940,-
Strikketog t/r Trondheim-Røros kr. 516,-
Kurs lørdag og/eller søndag kr. 200,- pr. kurs
Enkeltrom kr. 550,- for begge netter (begrenset antall)

PÅMELDING:
Du kan melde deg på her: post@exploretravel.no, eller på telefon 69361850

Velkommen!

Foredrag 1. Strikkekofter med tråder fra malerpensel
Om hvordan kunstmalere kan være øyenvitner og formidle strikkehistorie uten at de i utgangspunktet har hatt dette til hensikt. Strikkeplagg i kunstverk kan settes inn i forskjellige tidsperioder lenge før fotografiets tid. Personer i strikkeklær kan være så nøyaktig malt at kofter kan rekonstrueres maske for maske.

Annemor Sundbø har rekonstruert kofteplaggene så historisk korrekte som mulig, men likevel tilpasset dem til samtida. Kunstverkene har også ledetråder som kan knyttes til historier om strikking der disse ikke er åpenbare i bildene.

Foredraget er en blanding av kunst og strikkehistorie med minner, myter og hypoteser. Det gir et perspektiv på norsk koftehistorie. Annemor Sundbø er forfatter av boka «Strikking i billedkunsten».

Foredrag 2. Ull fra spelsau – avfall eller ressurs
Foredraget kartlegger saueraser i Norge gjennom tidene, og forteller om import av sau, ull, garn, farger, samt farging og spinning. Annemor forteller om gamle norske saueraser med særpreget ull og med spesielle egenskaper, og setter spinnekunsten, industrispinning og garntyper i perspektiv.

Foredraget formidler den betydningen spinneredskapet og tråden har hatt fra vår fjerneste fortid og hjemmehusholdet, videre til industrialisering, gjennom ressursknappe krigsår, og etterkrigstidens nasjonsbygging og husflidutdanning – og fram til vår tids landbrukspolitikk og forbrukersamfunn.

Annemor Sundbø er forfatter av boka «Spelsau og samspill».

Foredrag 3. Historien om Setesdalskofta.
«Lusa» - det minste mønsterelementet som kan strikkes, har vært en genistrek og et bærende element i norsk strikkehistorie. En gang på første halvdel av 1800-tallet ble en mønstertrøye utviklet til mannsdrakta i Setesdal. Den var sammensatt av enkle border avdelt med lusemønster. Kofta har siden overlevd alle motesvingninger og er kanskje blitt det mest kopierte og variete genserplagget som også har vært en økonomisk ryggrad for norsk ullvareindustri.

Foredraget handler i tillegg om hvordan tro, folketro og tekniske nyvinninger har vært med på å forme et plagg i en trang, ufremkommelig og grisgrendt dal som Setesdal. Annemor Sundbø er forfatter av boka «Lusekofta fra Setesdal».

Kurs lørdag: Strikk rett fra ulla
Gamle norske saueraser har gitt alt menneskene trengte av ullvarer. Alt ble den gang framstilt på enkle primitive redskaper. Helårsull fra spelsau er dårlig egnet for effektive moderne industrimaskiner. Vi benytter den enkleste og mest primitive metoden og strikker «brikker» rett fra spelsauefellen i «tilfeldighetens spill».

Kurs søndag: Dobbeltstrikk
Strikkemagi på to pinner til maskot, lykkedyr eller «lommevenn». Vi rekker ikke et stort arbeid, men du får god innføring i teknikken dobbeltstrikk. Lær deg hvordan du får rette masker på begge sider.