IKKE NOK: Vegvesenet har lenge videoovervåket teoriprøverommene, slik dette er et eksempel på. Men det er ikke nok. Nå blir det personale til stede også inne i rommet. Foto: Statens vegvesen

Vegvesenet kjemper mot juksemakere:

Slik avsløres førerkortjuks

Vegvesenet gjør alt de kan for å hindre at det jukses med teoriprøven. Prøverommene overvåkes kontinuerlig.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Omfattende juks med teoriprøven har skjerpet vegvesenet.

Etter at Statens vegvesen selv avslørte omfattende juks med teoriprøven en rekke steder i Norge, er tiltakene skjerpet på prøverommene for teoriprøven ved landets trafikkstasjoner.

– Vi har fått bedre rutiner. Ansatte med lang erfaring har fått bedre forutsetninger for å følge med under prøvene. Ett av tiltakene er mer fysisk tilstedeværelse i prøverommene. Våre ansatte er i prøverommene til enhver tid, sier Jon Molnes, sjef for krimenheten i Statens vegvesen.

Les også: Tok teoriprøven 49 ganger

Spesialsydde skjorter

Sommeren 2017 avslørte vegvesenet med hjelp av politiet at en nå 42 år gammel hovedmann i stor stil hjalp innvandrere som knapt kunne norsk med teoriprøven.

Med spesialsydde skjorter og kommunikasjonsutstyr fikk de hjelp av mannen til å svare riktig på spørsmålene, slik at de besto. Hovedmannen selv satt i bil utenfor trafikkstasjonen og snakket til dem gjennom mikrofon.

I gjennomsnitt tok mannen 5000 kroner for å hjelpe til med jukset.

Les også: Sjekker alle førerkort for svindel

Inndratt

I ettertid ble førerkort inndratt og prøveresultatene omgjort fra bestått til ikke bestått for de kandidatene hvor man greide å bevise juks.

– Men denne saken strakk seg over mange år, og det var ikke praktisk mulig å ettergå saker utover de som var med i rettssakene, sier Molnes.

– Betyr det at det i dag er personer som har gyldig førerkort, men som ikke skulle hatt det fordi de besto ved hjelp av juks?

– Ja. Dette var kriminalitet satt i system med et betydelig antall kandidater som ble hjulpet. Derfor har vi et berettiget grunnlag for å si at noen i dag har fått førerkort på en urettmessig måte.

– Hvor mange kan det dreie seg om?

– Det er ikke mulig å si.

Les også: Nå kan du sjekke andres førerkort

Svindelen i regi av den nå 42 år gamle syreren er det eneste tilfellet av omfattende førerkortjuks som så langt er avslørt.

Vegvesenet håper det også blir den siste.

– Tidligere var det heller ingen konsekvenser ved å jukse, utover en bot. Man kunne ta ny prøve neste dag. Nå kan man få karantene i inntil ett år. Dessuten risikerer man inntil 30 dagers ubetinget fengsel, sier Jon Molnes.

Les også: Fikk oppreisning etter førerkortbeslag