GRANSKER: Har du fått førerkort uten opplæring, blir du nå avslørt. Foto: Geir Røed
GRANSKER: Har du fått førerkort uten opplæring, blir du nå avslørt. Foto: Geir Røed

Nå kan du bli avslørt

Sjekker alle førerkort for svindel

Dersom du har fått førerkort på feilaktig grunnlag kan du nå regne med å bli avslørt. Statens vegvesen gransker nå hvert eneste førerkort i Norge utstedt før 2015.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for granskningen er Olsen bil-saken i Grimstad, hvor bilselger Geir Egil Olsen er siktet for blant annet å ha solgt flere hundre biler som er reparert på en livsfarlig måte.

Olsen skal blant annet ha fått hjelp fra en utro tjener i Statens vegvesen. Ifølge en internrapport fra vegvesenet skal en medarbeider ved Arendal trafikkstasjon ha registrert falske og mangelfulle salgsmeldinger for Olsen. Medarbeideren skal også ha utstedt førerkort på feilaktig grunnlag.

Det førte til at vegvesenet i fjor bestemte seg for å gjennomgå samtlige førerkort – totalt flere millioner – som er utstedt i Norge før 2015.

– Vi sjekker om det er foretatt opplæring og om det er utstedt førerkort uten at opplæring har funnet sted, forklarer Bodil Rønning Dreyer, leder for trafikant- og kjøretøyavdelingen i Vegdirektoratet.

Sjekker registre

Det er internrevisjonen i Statens vegvesen som står bak granskningen. Ifølge rådgiver Jon Ivar Kjensli sjekker de ulike registre med informasjon om førerrettigheter mot lister over beståtte teoretiske og praktiske prøver.

– Kjøreskoler skal registrere når totalt fire opplæringstrinn i førerutdanningen er gjennomført. Vi sjekker om dette stemmer for alle førerkort utstedt før september 2014, sier Bodil Rønning Dreyer.

Etter dette tidspunktet tok vegvesenet i bruk nye datasystemer som gjorde førerkortutstedelser på feilaktig grunnlag langt vanskeligere, eller «tilnærmet eliminert», som vegvesenet selv skriver i en granskningsrapport.

Les også: Nå kan du bestille førerkort på nett

Ingen kontroll

Vegvesenet vil foreløpig ikke ut med hvor stort de mistenker at omfanget med feilaktige førerkort er. Men i granskningsrapporten heter det at den utro tjeneren som ble avslørt, og som senere ble avskjediget fra stillingen sin og siktet og varetektsfengslet av politiet, har hatt tilganger som også mange andre ansatte ved landets trafikkstasjoner har hatt.

I det gamle datasystemet var det ingen automatisk kontroll av opplysningene, og derfor var det mulig å utstede førerkort uten at teoretisk og praktisk prøve var bestått. Det var også mulig å registrere feilaktige salgsmeldinger på kjøretøy.

– Ta kontakt

Vegvesenet har ett råd dersom du har fått førerkort på feilaktig grunnlag:

– Da bør du ta kontakt med trafikkstasjonene til vegvesenet og få nytt førerkort med riktige opplysninger, sier Dreyer.

– Risikerer man reaksjoner dersom man selv kommer og leverer inn førerkort gitt på feilaktig grunnlag?

– Hvert enkelt tilfelle blir vurdert for seg, sier Dreyer.

 Granskningen til vegvesenet skal være klar utpå vårparten.