Foreslår omfattende reorganisering:
Frykter kompetanseflukt fra Statens Vegvesen
Usikkerhet om organisering og lokalisering i Statens vegvesen har ført til at unormalt mange har sluttet i jobben. Vegdirektoratet frykter kompetansetap.
Konstituert veidirektør Bjørn Grimsrud leverte mandag sitt forslag til fremtidig lokalisering av Statens vegvesen til Samferdselsdepartementet.
Som følge av overføring av veiadministrasjon til fylkeskommunene blir hver femte ansatt i Statens vegvesen berørt av planen.
I forslaget til Samferdselsdepartementet skriver Vegdirektoratet at usikkerhet om organisering og lokalisering i Statens vegvesen er en stor utfordring, og at det merkes gjennom at unormalt mange har sluttet i jobben.
Les også: Vegvesenet får kritikk av Riksrevisjonen
Vegdirektoratet skriver i sitt forslag at de vil lage seks nye divisjoner i Vegvesenet, som skal overta noen av oppgavene som Vegdirektoratet har i dag.
Ledelsen av disse divisjonene er det foreslått at skal sitte i Tromsø, Trondheim, Bergen, Arendal, Drammen og Moss. Divisjonsledelsen de forskjellige stedene vil bestå av mellom 25 og 50 ansatte.
I tillegg vil Vegdirektoratet at det skal opprettes fem regionale sentre på nivå to i Bodø, Molde, Leikanger, Arendal og Lillehammer, hvor Vegvesenet fra før har sine regionvegkontorer. Disse sentrene vil bli geografiske avdelinger som skal ha ansvar for kontakt med regionale og lokale myndigheter.
Videre går planen ut på at 22 av dagens 74 trafikkstasjoner skal legges ned. Vegdirektoratet fikk i oppdrag i slutten av oktober 2018 å utrede ny organisering i Statens vegvesen.
Les også: Bruker 6,5 milliarder på tomtekjøp
Nei fra opposisjonen
Nedlegging av 22 trafikkstasjoner i Statens vegvesen vil svekke sikkerheten langs norske veier, sier Kirsti Leirtrø (Ap) i Stortingets transportkomité.
– En rasering av Statens vegvesens trafikkstasjoner vil gjøre oss svakere i kampen mot kriminalitet og sosial dumping, sier hun.
Leirtrø mener at regjeringen med nedleggingen synliggjør hvilken samfunnsutvikling de ønsker. En så stor omorganisering krever tid i organisasjonen, og prosessen har allerede ført til en kompetanseflukt fra Statens vegvesen.
– Vi mener en omorganisering i stedet bør føre til et bedre tjenestetilbud for befolkningen og en helt nødvendig styrking av kontrollvirksomheten.
Les også: Disse bommene forsvinner – og alle disse kommer
Frykter kompetansetap
Ifølge tall fra Vegdirektoratet som NTB har fått tilgang til, har 221 personer sluttet i sin faste stilling i Statens vegvesen de første fem månedene i år. Det er 55 flere enn på samme tid i 2018, og 94 flere enn i 2017.
Totalt var turnoveren i Statens vegvesen på 8 prosent i 2018. Det er mer enn noen gang de siste åtte årene.
– Det er stor risiko for et kompetansetap som vil medføre at Statens vegvesen på flere områder vil få problemer med å utføre oppgavene det er forventet at etaten skal utføre, heter det i forslaget.
Vegdirektoratet etterspør derfor at det tas en beslutning om lokalisering før sommerferien 2019, og at det kommer klare signaler om det vil bli overgangsordninger som gir mulighet for å gjennomføre utflytting over flere år.
Les også: Nå kan du bestille førerkort på nett
NITO: Betydelig kompetansetap allerede
Fagforeningen NITO som organiserer rundt 1.650 ansatte i Statens vegvesen, sier til NTB at de fullt ut deler Vegdirektoratets bekymring, og mener at det gjennom det siste året har vært et betydelig kompetansetap i etaten, som følge av usikkerhet.
I sitt forslag til omorganisering foreslår Vegdirektoratet at 270 arbeidsplasser flyttes ut av hovedstaden. 220 av disse hører under Vegdirektoratet, som vil bli redusert til om lag 400 stillinger. I tillegg kan rundt 50 arbeidsplasser i Statens vegvesens region øst, som ikke er stedsavhengige i Oslo-området, bli flyttet ut av Oslo.
NITO mener at gjennom å flytte mange årsverk ut av Oslo, vil situasjonen bli ytterligere forverret.
– De som besitter denne kompetansen og har sitt arbeidssted i Oslo er svært ettertraktet, også utenfor Statens vegvesen. All erfaring tilsier at svært få av disse vil bli med på flytting til ulike andre steder i landet, men at de vil finne seg andre jobber i Oslo-området, sier hovedtillitsvalgt Siw Tyldum.
1.850 av 6.800 ansatte i Statens vegvesen blir overført til fylkeskommunene. Det er opp til fylkeskommunene å bestemme hvor disse kontorene skal ligge, men det er foreløpig ikke klart.
(©NTB)