VELKOMMEN TIL DANSK FROKOST: Juliette og Thomas Gaarn Rasmussen serverer høye, danske smørbrød i restaurant Schönnemann, et av de eldste spisestedene i København.
VELKOMMEN TIL DANSK FROKOST: Juliette og Thomas Gaarn Rasmussen serverer høye, danske smørbrød i restaurant Schönnemann, et av de eldste spisestedene i København.

Mye spennende for pengene:

Sju gode spisesteder i København

København er for mange nordmenn en godbit i seg selv. Mange har sine favorittsteder for mat og drikke i den danske hovedstaden. Lyst til å prøve noe nytt? Motor gir deg forslag til sju gode restauranter som mange københavnere elsker.

Publisert Sist oppdatert

Peder Oxe på Gråbrødre Torv, ikke langt fra Strøget, er et eksempel på en restaurant som er svært populær blant nordmenn. Der sitter du også ofte sammen med andre nordmenn.

Ikke noe galt i det, men her kommer noen tips til andre spisesteder som gir deg god mat for pengene - og kanskje noen nye favorittopplevelser?

Restaurant Schönnemann ligger i en kjeller på Hauser Plads og er en tradisjonell dansk frokostkro, åpen fra 11.30 til 17.00. Som kjent er frokost på dansk det vi kaller lunsj.

Siden 1600-tallet har bønder og andre tilreisende gått ned i kjelleren for å ta en øl og kanskje en snaps etter at markedet utenfor var avsluttet. Det er blitt servert mat her siden 1877.

Etter at nye eiere overtok for få år siden serveres det Schönnemann kaller «tradisjonelle luksus smørrebrød». Dette smaker virkelig godt og er blitt veldig populært (du treffer nok noen nordmenn her også), så vi anbefaler å bestille.

www.restaurantschonnemann.dk 

Aamanns 21, rett rundt hjørnet fra Gråbrødre Torv, serverer også danske tradisjonelle smørbrød, men med en moderne vri. Her er også omgivelsene luftige, lokalet lekkert og interiøret moderne.

Brødet er hjemmelaget, det er også akevitten, og anmelderne skryter - mest av lunsjen og litt mindre av middagen, som også serveres her.

www.aamanns.dk 

Paté Paté ligger i Kødbyen, de gamle slakterhallene i København, en liten spasertur fra Istedgade. I disse gamle, røffe strøkene er det poppet opp flere kafeer og restauranter.

En av dem som har holdt koken i mange år allerede og som alltid har fullt hus, er Paté Paté (som nå også har en kafé på Kastrup). Menyen er inspirert av Middelhavet og Midtøsten.

Les også: Motor har testet tre budsjetthoteller i København

Ofte anbefales det å dele mange små retter som settes midt på bordet. Selv om det ser upolert ut på utsiden, er både maten og servicen på topp. Dette er for deg som trives med at det er litt uformelt.

De importerer også utvalgte viner, og vinmenyen er noe helt for seg selv (betjeningens anbefaling er som regel en innertier).

Stemningen er kanskje det vi elsker mest med Paté Paté. Her sitter studenter og forretningsmenn, unge og gamle om hverandre.

Støynivået er deretter, uten å være ubehagelig, og følelsen er kontinental. Vær ute med bestilling i god tid i helgene.

(Obs: De har noen bord med høye stoler. Spesifiser gjerne at du ikke ønsker/ønsker denne type bord.)

www.patepate.dk

Sanchez på Istedgade serverer først og fremst taco. Dette er restauranten til meksikanske Rosio Sanchez, som også driver kafeen Hija de Sanchez.

Sanchez er tidligere dessertkokk på den verdenskjente restauranten Noma, som nettopp har gjenoppstått, men uten Sanchez. Hun har nok annet å gjøre.

Les også: Motor har testet fem av Københavns beste hoteller

Den nye restauranten hennes, som hun vil skal ha samme stemning som en meksikansk cantina eller en parisisk bistro, ble nylig kåret til Københavns beste nye budsjettrestaurant.

Sanchez har 48 sitteplasser, men taco kan også fungere som fingermat. Vi kan egentlig ikke vente med å stille oss i kø ... 

www.lovesanchez.com

www.hijadesanchez.dk

Kiin Kiin er en thailandsk restaurant i København. Den er en av svært få thailandske restauranter i verden som har fått den gjeve Michelin-stjernen.

Mannen bak, danske Henrik Yde, er til og med hentet til Bangkok for å hjelpe til med å lage luksusrestauranter der.

Et måltid på Kiin Kiin er en dyr og fantastisk opplevelse, naturligvis, men du kan bestille en teatermeny til god pris. Det vil si at du har bord klokken 17.30 eller 17.45 og må være ferdig med å spise til 19.30.

Du får oppleve en rekke eksotiske smaker og retter for 495 kroner, hvorav fire hovedretter i restaurantens hovedetasje.

Alternativet kan også være å spise på Aroii, som er den billige søsterrestauranten vegg i vegg, med få bord og takeaway-meny. Det er etter hvert blitt Aroii takeaway flere steder i byen.

www.kiin.dk

Dette er en vegetarrestaurant som har skapt bølger og som «alle» snakker om: VeVe. Menyen koster deg 750 kroner, og du bør sette av kvelden.

Dyrt, men likevel med en følelse av å ha fått mye for pengene. Du kunne neppe forestilt deg at selleri, eller en tomat, kunne tilberedes og smake på denne måten – eller bli servert på denne måten.

Det kan for eksempel hende at kelneren spør om lov til å sprøyte noe inn i munnen din…

Det hele skjer i elegante omgivelser i et gammelt varehus i Østerbro.

Dette er Henrik Ydes (se omtalen av Kiin Kiin over) nye lekestue. Bak ligger hardt arbeid, stor kreativitet og mye nysgjerrighet. Det er vanskelig å få bord, vær ute i god tid.

www.veve.dk

Manon les Suites er et urbant hotell midt i byen. Vi har testet hotellet i Motor tidligere, og testen endte med en sjeldent høy poengsum.

Rett ved inngangen til den trange resepsjonen (et minus) ligger en grillrestaurant som ikke tilhører hotellet. Hotellets restaurant ligger i toppetasjen.

Hotellrestauranter kan ofte være kjedelige, men vi velger likevel å ta heisen opp til HighBar. Her er det bistrofølelse og utsikt over byen – og kanskje byens beste biff og pommes frites?

Det er fokus på økologiske råvarer, og det anbefales også her å bestille flere forskjellige rette og dele. Stilen er uformell og uteområdene fine.

Du kan bestille bord selv om du ikke bor på hotellet ved å ringe resepsjonen.

www.guldsmedenhotels.com