BEHAGELIGE FLORIDA: Godt klima, spennende opplevelser og lett å komme seg rundt, i tillegg er det billig å leie og kjøre bil i USA. Foto: Lina Schøyen
BEHAGELIGE FLORIDA: Godt klima, spennende opplevelser og lett å komme seg rundt, i tillegg er det billig å leie og kjøre bil i USA. Foto: Lina Schøyen

Bilferie i USA:

Drømmen om Florida – her er de gode tipsene

Florida er som skapt for bilferie. Det er palmer og hav, opplevelsesparker og glamour. Vi gir deg tipsene til en flott ferie.

Publisert Sist oppdatert

– Do you know how to get away from an alligator? spør Jorge, guiden vår.

Vi er på vei ut i eventyret på en elvebåt som flyr over sivet i Everglades. Det sitrer i hele kroppen. Og der, i det blanke, mørke vannet svømmer en alligator nær nok til at vi kan ta på den.

– You have to run faster than the guy next to you, svarer guiden selv.

Everglades er et unikt våtmarksområde som strekker seg over 6.000 kvadratmeter. Nasjonalparken står  på UNESCOs verdensarvliste og er berømt for nettopp alligatorer og krokodiller. 

VÅTMARKSOMRÅDE: Everglades har et rikt og unikt plante- og dyreliv, og er berømt for alligatorer og krokodiller.
VÅTMARKSOMRÅDE: Everglades har et rikt og unikt plante- og dyreliv, og er berømt for alligatorer og krokodiller.

Vi har reist en halv time, en verden bort fra motorveien og tusenvis av år i tid. I dag er alligatoren utrydningstruet, men mytene om det forhistoriske dyret lever.

Les også: 10 gode opplevelser i Florida

Historie og populærkultur

På begynnelsen av 1900-tallet reiste de virkelig rike til Europa, mens de de rike dro til Florida og til Palm Beach litt lenger nord. Kanskje middelklassen kunne la seg lokke til Miami Beach?

Miami Beach var, akkurat som øyene på The Keys, adskilt fra fastlandet. Området besto av sumper, slanger, mangrovetrær og alligatorer.

Mannen med visjonen om å bygge en bro fra byen og ut til det som skulle bli verdensberømte Miami Beach, het John Collins, men halvveis rant han tom for penger. Prosjektet ble reddet av Carl Fisher, som hadde gjort seg rik på bilindustrien. Da broen var ferdig, reiste hotellene seg. Men i 1926 var det slutt. Da kom den store orkanen og jevnet alt med jorden. Kort fortalt ble hver stein bygget opp igjen.

Les også: Slik får du rabatter med NAF-kortet ditt 

Kjendiser, kokain og mafia

– Dette er en fantasi, som de fleste andre turistattraksjoner, sier guiden vår og skuer mot en av de lekre Art Deco-bygningene på Ocean Drive i South Beach. Har du sett bilder fra Miami, har du sett de pastellfargede bygningene.

De fleste amerikanske kjendiser, fra Esther Williams og Frank Sinatra til Madonna og Justin Bieber, har spist, skålt og svømt i spektakulært vakre svømmebassenger her. Men det var TV-serien Miami Vice som innledet glansperioden for den delen av Miami Beach som kalles South Beach.

GODT KLIMA: I tillegg har Florida noen av landets beste strender.
GODT KLIMA: I tillegg har Florida noen av landets beste strender.

Det glamorøse livet har også hatt sine mørke sider. Det sies at på 1980-tallet var hver dollar i Miami infisert av kokain, bokstavelig talt. En lokal laborant testet utallige seddelbunker i diverse banker. Hver eneste dollarseddel hadde spor av kokain.

Før det hadde Capone gjort sitt for å ødelegge byens rykte. I 1928 kjøpte han via mellommenn et gedigent hus på Miami Beach. Byens befolkning gjorde mye for å bli kvitt ham, uten at de lyktes. Bortsett fra når han sonet, var han mye i Miami, helt fram til han døde av et hjerteattakk 48 år gammel.

STREET ART: Gatekunsten i Wynwood har løftet en hel bydel.
STREET ART: Gatekunsten i Wynwood har løftet en hel bydel.

I dag er Miami er hot – ikke minst strøket Wynwood, med gode restauranter, gallerier, fantastisk gatekunst på vegger og murer, og små butikker.

Designer District er et annet område (spektakulært, men adskillig glattere), vokst ut av strøk som var preget av fattigdom og kriminalitet. I dag er det få i Miami som minner deg om alltid å låse dørene når du kjører bil.

Regn forresten med å tilbringe mye tid i bilen mens du beveger deg rundt. Trafikken står. Overalt. Mye av døgnet. Så det føles som en befrielse å komme seg ut etter noen døgn i storbyen og på Miami Beach. De fleste gjør som oss, setter nesen mot Orlando.

Og stopper kanskje for å hoppe om bord hos Jorge og hans elvebåt i Everglades. Og møter alligatoren -  den som har vært her nesten alltid.

KILER I MAGEN: Florida er kjent for fornøyelsesparker. Det er full fart i Magic Mountain i Disney World i Orlando.
KILER I MAGEN: Florida er kjent for fornøyelsesparker. Det er full fart i Magic Mountain i Disney World i Orlando.

Reisefakta

 • SAS og Norwegian flyr både direkte og med en mellomlanding til Miami. Norwegian flyr også direkte til Fort Lauderdale og Orlando. 
 • Er du norsk statsborger trenger du ikke visum for å reise til USA, men du trenger en reiseautorisasjon, såkalt ESTA. Du må ha et maskinleserbart, laminert pass og en gyldig returbillett for å reise uten visum. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter utreise fra USA. For mer info: Se nettsiden til Den amerikanske Ambassade i Norge no.usembassy.gov eller www.estausa.com.
 • Det er billig å leie bil og kjøre bil i USA. Sjekk eventuelt dekning av egenandel på forhånd. Du kan være dekket via andre ordninger, som forsikring eller kredittkort. Undersøk også hvilke rabatter du kan få med NAF-medlemskapet ditt (lenke her).
 • Trafikken inn og ut av Miami er mer krevende enn for få år siden. Det går generelt fortere, filene er mange og tålmodigheten liten. Ellers ypperlige kjøreforhold.
 • Et alternativ for å bevege seg fra bydel til bydel i Miami kan være å ta en drosje/Uber, ettersom det er dyrt og vanskelig å finne parkering.
 • Det er lov å kjøre til høyre på rødt lys i USA, men mindre et skilt forteller at du ikke kan.
 • Promillegrensen er 0,8, men vi anbefaler ikke å gamble på dette.
 • Det er ikke lov å ha alkohol synlig i bilen, heller ikke uåpnede flasker/bokser (legges i bagasjerommet).
 • Det er strenge regler for forsøpling.
 • Vis generell respekt for politiet.
 • OBS: Vi har vært vitner til at berusede personer ble nektet å komme inn i landet (Miami) av immigrasjonsmyndighetene. De to uheldige ble rett og slett sendt hjem.