BARSK: Det Mercedes A-klasse ikke har av plass, tar den igjen på stil og kjøreglede. Foto: Rune Korsvoll

Prøvekjørt Mercedes A

Mercedes A - for allemannseie?

Drømmer du om en Mercedes, men synes det blir for dyrt? Hvis behovet for plass ikke er alt for stort, kan A-klasse være et alternativ. Den starter på i underkant av 300.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert
Mercedes A sitat

Det er imidlertid ikke rare greiene du får under panseret, dersom du går for de aller rimeligste utgavene av Mercedes A-klasse. En 102 hester bensinmotor eller en 90 hesters turbodiesel er valget. Nesten ingen kjøper disse. Vår favoritt er en 220d 4Matic. Den har en 136 hesters dieselmotor, firehjulstrekk og sjutrinns automatgir. Da får du greit med krefter i en motor som har 300 newtonmeter dreiemoment, firehjulstrekk som gjør vinterkjøringen til en drøm og et automatgir som bidrar både til myen komfort og en litt sportslig kjørefølelse. Mercedes oppgir forbruket til 0,46 liter på mila. Da vi kjørte bilen på vinterføre, noterte vi et forbruk på 0,61 på blandet kjøring.

Det koster å være kar

 Mercedes A-klasse er selvfølgelig ikke bilen for deg med stort behov for plass. Baksetet har plass til to, og bagasjerommet på 341 liter er 40 liter mindre enn på for eksempel VW Golf. For to voksne fungerer den imidlertid godt.

I vår utgave koster Mercedes A-klasse i utgangspunktet 389.800 kroner. Det høres ikke så ille ut, men er dessverre bare starten. Registreringskostnader og en pakke med vinterhjul er det første som kommer på. Det blir rundt 25.000 – 30.000 kroner. Så er det lett å gå seg vill i en omfattende utstyrsliste:  AMG-styling er tøft å ha. Soltak gir lys og luft i kupeen. Spotsseter som gjør førerplassen enda et hakk bedre. Så vil vi gjerne ha LED hovedlys (10.320,-), metallick lakk (9.900,-), ryggesensorer (9.900.-), ryggekamera (4.900,-), fartsholder som også holder avstanden til bilen foran (10.400,-) og så videre. Slik kan du holde på til prisen blir en halv million kroner.

Tre småbarske favoritter

Det er mye penger for en liten bil. Men forvandler den til en sportslig kjøremaskin som ikke minst elsker snø og vinter. Da vi kjørte den gjennom en tøff vintertest i 2013, var konklusjonen: ”Vår A180 har vanlige halogenlykter og de gir ikke like suverent lys som B-klassens xenonlykter. Bilen får imidlertid toppkarakter når det gjelder landeveiskjøring. Den er meget komfortabel og stabil på langtur og gir best mulig kontroll i kritiske situasjoner.”

DATA

Pris: Fra kr 389.800 ,- + reg. kost. (220d 4matic). Motor: Turbodiesel 136 hk + sjutrinns automatgir, 0,46 l/mil blandet. Lengde: 5,30 m. Bagasjerom: 341 lit.