TUNGSOLGT: Denne førkrigsmodellen laget av Ferdinand Porsche, ble hovedobjektet i en parodisk auksjon med hundretalls millioner på spill hos Sotheby’s. Bilen har fortsatt ikke fått ny eier. Foto: Polaris

Skulle selge Porsche fra nazitiden:

Auksjonarius bommet med 480 millioner

Da det ærverdige auksjonshuset Sotheby’s skulle finne en kjøper til en like ærverdig 39-modell Porsche, steg budene til svimlende summer før auksjonarius oppdaget en regnefeil til en verdi av rundt 480 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: En bilauksjon i California forrige helg gikk ikke helt etter planen.

Budrunden som foregikk i Monterey i California, skulle opprinnelig starte på 13 millioner dollar – altså rundt 117 millioner norske kroner.

I følge ekspertene et greit utgangspunkt for en bil som bare ble bygget i tre eksemplarer – og der bare dette omtalte objektet har overlevd.

Den unike bilen ble designet av Ferdinand Porsche mens han var ansatt hos Volkswagen i førkrigstiden – og er teknisk sett en Volkswagen.

Den skulle brukes i et billøp fra Berlin til Roma for å markere den såkalte «stålpakten» mellom det nazistiske Tyskland og det fascistiske Italia.

Les også: De rike får mest glede av elbilfordelene

Flaut stunt

Tilbake til budrunden:

Den startet på 30 millioner. Dollar, altså. Og summene steg snart til 70 millioner, altså rundt 623 millioner norske kroner. Og publikum gispet.

Men så ble auksjonarius oppmerksom på tabben, og kunngjorde at startbudet skulle være 13 – ikke 30. Og at høyeste bud skulle være 17 – ikke 70. 

Med andre ord en differanse på rundt 480 millioner norske kroner på høyeste bud.

Konspirasjonsteoriene startet umiddelbart: 

Var dette et flaut stunt fra auksjonshuset eller var det bare auksjonarius som hadde oppfattet gale summer – eventuelt videreformidlet summer uten den nødvendige språklige presisjonen?

En anomyn tilstedeværende i salen insinuerte det siste – og mente tabben kunne forklares ved at auksjonarius hadde en tykk, britisk aksent…

Les også: Bomringenes «far» vil si nei til bommene

Kresne samlere

– For en vits, sa Johnny Shaughnessy – en samler fra Sør-California –  til Bloomberg etter at oppstyret hadde lagt seg.

– Min far kunne ha kjøpt den bilen for 5 millioner dollar for noen år siden. Den har vært i omløp i mange år, og ingen vil ha den, fortsatte han.

Og ganske riktig:

Den gikk ikke under hammeren denne gangen heller. Selv ikke til laveste pris.

En talskvinne fra Sotheby’s sier følgende til Bloomberg:

– Til tross for interesse fra kresne samlere, klarte vi ikke å komme fram til en avtale mellom selger og kjøper.