VELGER PIGGFRITT: Stadig flere bilister velger vinterdekk uten pigger. Foto: Lasse Allard

Nye tall fra Statens Vegvesen:

Stadig flere bilister pigger av

Ni av 10 bilister i storbyene Oslo, Bergen og Stavanger kjører nå piggfritt. Stadig flere pigger av, viser ferske tall fra Statens vegvesen.

Publisert Sist oppdatert

I to år ble det kjørt piggfri-kampanje i Stavanger. Uten resultater. Piggfriandelen steg ikke. Først da piggdekkgebyr ble innført i fjor, steg piggfriandelen.

På ett år har andelen som kjører piggfritt steg med 11 prosentpoeng. Nå kjører 86 prosent av bilistene i Stavanger uten piggdekk.

Det er samme andel som i Bergen, mens 91 prosent av bilistene i Oslo gjør det samme.

Også i Asker og Bærum er piggfriandelen høy, med 89 prosent.

Les også: Motors store vinterdekktest

Lavere andel i Trondheim

I Trondheim er piggdekkandelen mye lavere. Der ble gebyrordningen avviklet i 2010 og gjeninnført for to år siden. Siden da har piggfriandelen steget med åtte prosentpoeng, etter at den falt i årene etter at gebyrordningen ble avviklet.

Nå har 72 prosent av bilene i Trondheim piggfrie vinterdekk.

Statens vegvesen ønsker at piggfriandelen i storbyene bør ligge på 85-90 prosent.

Les også: De 11 vanligste spørsmålene om vinterdekk

Piggfritt på Innlandet

Også i andre byer stiger piggfriandelen, og mange byer har svært høy piggfriandel selv uten gebyrer. I Drammen, Fredrikstad og Sarpsborg kjører over 80 prosent piggfritt.

I innlandsbyene Hamar og Lillehammer bruker henholdsvis 63 og 54 prosent nå piggfritt, en økning på ca. syv prosentpoeng bare på ett år.

I Tromsø er piggfriandelen svært lav – på bare 15 prosent. Også på snøfattige Sørlandet er piggfriandelen lav. I Kristiansand kjører hver tredje bilist – 35 prosent – med piggdekk.

Les også: Så enkelt sjekker du mønsterdybden i dekkene 

Prisene

Det er nå gebyr for bruk av piggdekk i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. I alle tre byene koster dagsoblat 35 kroner og månedsoblat 450 kroner. Sesongpris er 1400 kroner. For kjøretøy over 3,5 tonn er det dobbel pris.

Boten (tilleggsgebyret) er på 750 kroner for både lette og tunge kjøretøy.

Selv om vegvesenet ønsker høy piggfriandel, er det også positivt at noen bruker piggdekk. Det gjør veibanen mer ru, som gir bedre feste for piggfrie vinterdekk. Dermed blir det mindre behov for strøsand.