STOREBROR: Det er ikke bare folkene i tårnet her ved Oslo lufthavn Gardermoen som kan se deg. Det gjør også kameraene som henger under informasjonsskiltet når du ankommer. Foto: Geir Røed

Ny ordning på plass:

Slik parkerer du automatisk

Stadig flere parkeringsanlegg innfører automatisk parkering. Slik fungerer det.

Publisert Sist oppdatert

Parkeringsbøtene kan vi vinke farvel etter. Men følg med på trekkene på kortene dine når du bruker automatisk parkering.

Automatisk parkering innføres i stort tempo ved stadig flere parkeringshus og på kjøpesentre. Som Motor har fortalt, blir det automatisk parkering også ved alle flyplassene.

Les også: Transportrevolusjonen vil endre våre liv 

Ingen bommer

På parkeringsanlegg med automatisk parkering blir registreringsskiltet fotografert når du ankommer.

Det er ingen bommer, du trenger ikke parkeringsbillett – og du kan stå så lenge du vil, bare begrenset av parkeringsanleggets eventuelle restriksjoner for maksimaltid på parkering.

Når du kjører ut av parkeringsanlegget blir registreringsskiltet fotografert igjen. Dermed vet parkeringsselskapet nøyaktig hvor lenge du har stått parkert.

Les også: Disse bilskiltene får blankt nei

Slik betaler du

Det er flere måter å betale på.

Den aller enkleste er dersom du på forhånd har opprettet profil og lagt inn betalingskortet ditt. Dermed trekkes parkeringsbeløpet automatisk.

Men pass på å sjekke at riktig beløp trekkes. Det har vært flere eksempler på feilbelastninger.

Alternativt kan du betale ved avreise på automat ved å taste inn bilens registreringsnummer. Ved mange anlegg er det også mulig å betale i ettertid på nett innen 48 timer. 

Les også: Med denne nøkkelen er det virkelig automatisk parkering

Fakturagebyr

Dersom du ikke betaler, får du tilsendt regning for parkeringen i posten. Men på regningen blir det plusset på et unødvendig fakturagebyr på rundt 50 kroner.

Trøsten er at du ikke får parkeringsgebyr. Selv med regning i posten er det parkeringen du må betale for, ikke for ikke å ha betalt for parkeringen.

– Men husk å overholde trafikk- og parkeringsreglene. Ikke parker på reserverte plasser uten tillatelse, minner Apcoa parking (tidligere Europark) om på sine sider.

Automatisk parkering har forskjellige begreper. Onepark kaller systemet «autopay», mens Apcoa parking kaller det ANPR (automatic number plate recognition). Sesam på Vestlandet kaller systemet for «sesam-sesam».