SKAL BLI LIKERE: Om en stund blir kyssetiden standardisert på alle de store flyplassene, forteller Gurli Høeg Ulverud i Avinor. Foto: Avinor

Bergenserne må nesten nøye seg med slengkyss:

Så lenge kan du kysse gratis farvel ved flyplassene

Trønderne kan kysse gratis farvel over dobbelt så lenge som bergenserne. Så ulik er «Kiss and fly»-praksisen ved norske flyplasser.

Publisert Sist oppdatert

Det er interessante forskjeller mellom de største flyplassene for hvor lenge man kan stoppe gratis med bilen ved avgang- og/eller ankomsthallen for å slippe av eller ta på passasjerer.

Avinor kaller disse områdene for «kiss and fly»-områdene – altså steder hvor man kysser farvel, eller kysser velkommen.

Les også: Nå kommer automatisk parkering ved alle flyplasser

Fra fem til 15 minutter

På landets største lufthavn, Gardermoen, kan du stå gratis i syv minutter. Kortest kyssetid er det på Flesland i Bergen, med bare fem minutter. Trønderne har 12 minutter på seg på Værnes, mens man i Haugesund og på Evenes har hele 15 minutter på seg.

Vi vet ikke om det er på grunn av at Stavanger er en del av bibelbeltet, men på Sola lufthavn forventes det at man kysser farvel sittende i bilen (!).

Les også: Vi har testet kaffen hos de største drivstoffkjedene

Kysseoversikten

Så lenge kan du kysse farvel gratis ved de største flyplassene, og så mye koster det dersom kyssene blir lange og lidenskapelige:

Oslo lufthavn Gardermoen: Syv minutter gratis , deretter 70 kr pr påbegynte 20. minutt. Alternativt kan du parkere på korttidsparkeringen og betale «bare» 30 kroner per 20. minutt fra første minutt.

Bergen lufthavn Flesland: Fem minutter gratis, deretter 50 kr pr påbegynte 20. minutt.

Trondheim lufthavn Værnes: 12 minutter gratis, deretter 30 kr pr påbegynte 30. minutt.

Stavanger lufthavn Sola: Ingen makstid for gratis stopp er angitt, men på nettsidene skriver flyplassen at det forventes at man «blir sittende» i bilen. Hvis sjåføren må «ut av bilen» skal betalt korttidsparkering brukes, heter det også.

Tromsø lufthavn: 10 minutter gratis, deretter 40 kroner per påbegynte 20. minutt.

Bodø lufthavn: 10 minutter gratis, deretter 15 kroner per påbegynte 15. minutt.

Haugesund lufthavn: 15 minutter gratis, deretter 40 kr per time.

Harstad/Narvik lufthavn Evenes: 15 minutter gratis, deretter 35 kr per time.

BLI SITTENDE I BILEN: Klar melding til de som skal kysse på Sola.

Avinor har ingen informasjon på sine nettsider om det er mulig å stanse gratis ved flyplassene i Ålesund og Kristiansand, og hvor lenge man eventuelt kan stå. Heller ikke private Torp lufthavn har informasjon om dette.

Les også: Her er bilnyhetene som kommer i 2018

Skal standardiseres

– Hvorfor er det forskjell på hvor lenge man kan kysse gratis farvel?

– Hehe, småler kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor når vi spør henne.

– Årsaken er nok logistikken på hver flyplass. På noen er det mer trøkk enn på andre. Men vi sikter oss inn på å få så lik praksis som mulig, og at i hvert fall de større flyplassene skal ha lik tid på «kiss and fly». Trolig blir det maksimum 10 minutter.

– Hvorfor er det egentlig begrensninger?

– «Kiss and fly» er steder med høy trafikk døgnet rundt, i hvert fall ved de største flyplassene. Området er ment kun for å hente og levere passasjerer, og ikke for å parkere eller forlate bilen, forteller Høeg Ulverud.

Det ble ikke alltid respektert av bilistene. Tidligere kunne biler bli stående i opptil en halvtime, forteller Avinor.

– Etter innføring av skiltgjenkjenning har vi sett at kødannelser og farlige trafikksituasjoner har avtatt vesentlig. Det nye systemet har derfor vært positivt for trafikkflyten foran terminalene.

Les også: Dette er hotellet er en av Københavns virkelige perler