FORNØYD: Gurli Høeg Ulverud og Avinor er tilfreds med den nye parkeringsløsningen. Foto: Geir Røed

Automatisk parkering ved alle flyplasser:

Nå får du ikke lenger parkeringsbot

Avinor innfører nå automatisk parkering ved alle flyplassene, unntatt noen få i Nord-Norge. Dermed blir det håpløst å snike, men du får heller ikke kontrollgebyrer eller bøter.

Publisert Sist oppdatert

Ved et 20-talls flyplasser er automatisk parkering allerede innført, og i løpet av 2018 skal systemet være innført på alle Avinors flyplasser.

Eneste unntak er de få flyplassene i nord hvor det ikke koster penger å parkere (se liste nederst i saken).

Les også: Slik virker automatisk parkering

Delvis innført på Gardermoen

Blant flyplassene som allerede har fått automatisk parkering er Norges største flyplass, Oslo lufthavn Gardermoen. Der er systemet delvis innført.

Foran avgangshallen var det tidligere lov å stå i fem minutter. Sto du lenger, risikerte du bøter av fysiske vakter.

SLIK SER DET UT: På Oslo lufthavn Gardermoen er automatisk parkering delvis innført. Kameraene under veiskiltene tar bilde av registreringsskiltet på bilen din når du ankommer – og når du drar.

Nå blir registreringsskiltet fotografert når du kjører inn på området. Der kan du oppholde deg i maksimalt syv minutter gratis før du må ha kjørt ut.

Ved utkjøringen blir du igjen fotografert.

Blir du lenger enn syv minutter, må du betale 70 kroner (!) per påbegynte 20. minutt.

– Om en stund blir automatisk skiltgjenkjenning innført ved alle Avinors 20 000 parkeringsplasser på Oslo lufthavn, forteller kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor.

Les også: Transportrevolusjonen vil endre våre liv 

Datatilsynet følger med

Datatilsynet følger utviklingen med automatisk parkering. De er opptatt av at hverken Avinor, andre parkeringsplasseiere eller parkeringsselskapene samler mer informasjon enn nødvendig om parkeringskundene.

– Datatilsynet ser helst at det også er mulig å betale på stedet – uten at registreringsskiltet registreres. Dersom skiltet registreres, mener vi skiltnummer og annen informasjon ikke skal lagres etter betaling – dersom ikke kunden selv har registrert seg som kunde, sier Atle Årnes, fagdirektør for teknologi.

Les også: Farvel til det manuelle giret!

– Forstår ikke

Flere bilister klager på automatisk parkering, blant annet ved Gardermoen hvor man risikerer å få faktura med fakturagebyr i posten kun for en kort stopp på syv-åtte minutter.

– Folk skjønner ikke dette systemet. På syv minutter rekker man dessuten knapt å lese informasjonen på skiltene, sier et NAF-medlem som har tatt kontakt med Motor.

Parkeringstilsynet i Statens vegvesen forteller at de har fått flere henvendelser om den automatiske parkeringen på Oslo lufthavn Gardermoen. Rådgiver i parkeringstilsynet, Jon Wilberg, sier de nå vil vurdere om de skal dra på kontroll for å sjekke om informasjonen er god nok.

Les også: Fullt kaos om elbil-parkering

Ingen vakter lenger

Avinor vedgår at også de har fått klager.

– I begynnelsen har det vært en del henvendelser. Systemet er nytt og ukjent for bilistene. Men vi mener informasjonen som gis er tydelig og god, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor.

Hun minner om at systemet dessuten er enkelt, med mulighet for å betale inntil to døgn i ettertid.

– Med automatisk skiltgjenkjenning har vi ikke lenger parkeringsvakter som gir kontrollsanksjoner. Her foran avgangshallen på Oslo lufthavn er det få parkeringsvakter nå, sier Høeg Ulverud.

Les også: Dette er den beste – og verste – bensinstasjon-kaffen

Her er det gratis

På disse småflyplassene er det gratis å parkere, og dermed blir det heller ikke innført automatisk parkering:

Vardø, Værøy, Hasvik, Røst, Mehamn, Berlevåg, Båtsfjord, Honningsvåg og Sørkjosen.