Fartsbokser står avslått:
«Overrasket over at de ikke er på oftere»
NAF er overrasket over at noen fartsbokser nesten alltid står avslått. Trygg Trafikk mener det er «uetisk».
Motor har fortalt at mange av fartsboksene står mye mer avslått enn på. Fotoboksen gjennom Vålerengatunnelen i Oslo står på bare 45 minutter i døgnet, fordi politiet ikke har kapasitet til å skrive ut flere bøter.
– NAF er klar over at fotoboksene ikke står på hele tiden. Men vi er overrasket over at de er slått på så lite som det Motors oversikt viser, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.
– Uetisk
Fotoboksen i Vålerengatunnelen tar i gjennomsnitt fem fartssyndere i timen når den er på. Hadde den vært påslått hele tiden, kunne den håvet inn 71 millioner kroner årlig i bøter.
Men fordi politiet mangler ressurser, greier de bare å skrive ut bøter for to millioner kroner årlig.
Det synes Trygg Trafikk er uetisk.
– Det kan være et etisk problem at man faktisk kan bryte fartsgrensen uten å få en reaksjon i etterkant, En juridisk reaksjon burde ramme alle som kjører for fort, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.
– Dette handler om likhet for loven. Det bør ikke være slik at man kan ha flaks og passere boksen når den er avslått.
Les også: Disse fotoboksene tar flest
I drift en tredel av tiden
Av de 25 fotoboksene som knep flest fartssyndere i 2017, var over halvparten av dem mer avslått enn aktive. Flere er påslått bare en håndfull timer i døgnet.
I gjennomsnitt står landets over 300 fotobokser på en tredel av tiden, ifølge tall fra Utrykningspolitiet. De er med andre ord avslått ca. 16 timer i døgnet, i gjennomsnitt.
Både Trygg Trafikk og NAF ønsker at boksene kan stå på oftere.
– Det er synd at politiet har begrenset kapasitet. Vi skulle gjerne sett at potensialet for å ta fartsovertredere ble fullt utnyttet, sier Johansen i Trygg Trafikk.
Les også: Slik får du maksimal rabatt i bomstasjonene
– Får folk til å skjerpe seg
NAF understreker at de ikke er opptatt av flest mulig bøteleggelser, men at man forebygger farlig adferd.
– Vi ønsker helst mer synlig politi. Dessverre har fotoboksene overtatt stadig mer. Men fotobokser får folk til å skjerpe seg. Derfor er det viktig at de er på, sier Sagedal i NAF.
– Politiet sier de mangler ressurser til å skrive ut alle bøtene. Kan en løsning være å sende ut bøter bare til de verste fartsovertrederne?
– Undersøkelser viser at det er noen få men farlige verstinger i trafikken. De må tas, derfor kan det være en løsning.
Les også: Slik unngår du å bli lurt av bruktbilselgeren