BRUK SHAMPO: Hyppig bruk av mange av dekkvask-produktene kan ødelegge bildekkene, mener dekkimportør.

ADVARER MOT DEKKVASK-PRODUKTER

– Kan ødelegge dekkene

En av landets største dekkimportører advarer mot flere av dekkvask-produktene som selges på bensinstasjoner og i bilrekvisitabutikker.

Publisert Sist oppdatert

– Bruk av disse produktene kan ødelegge dekkene, sier produktsjef i Dekkmann, Torleiv Dalen Haukenes.

– Å vaske dekkene er bra for grepet – spesielt når man går fra å kjøre på saltet vei til snø- og isføre. Mange av produktene som selges som dekkvask vil imidlertid ødelegge dekkene over tid, sier Dalen Haukenes.

Ekspertenes viktigste råd for dekkvask er å bruke emulgerende vaskemidler, altså vannløselige produkter, som gjør at du greit kan vaske det av etterpå. Samtidig skal det brukes med måte.

– Disse produktene fungerer veldig bra når man bruker dem, men over tid vil de føre til at dekkene blir harde og får dårlig grep i alle situasjoner, sier Haukenes.

Thomas Melby, produktsjef i Auto Care, som blant annet har Turtle Wax-merket i Norge, sier:

– Det er alltid viktig å skylle godt av med vann når du bruker løsemidler. Og det gjelder uansett hva slags løsemidler du bruker. Derfor er det en tydelig merking på boksen om at det skal skylles grundig.

Les også: Slik bør du vaske bilen

På vinterstid legger skitt og salt seg ofte som en hinne rundt dekkene, og dette kan gi dårligere grep på snø og is. Derfor er det viktig å vaske dekkene med jevne mellomrom. Mange av dekkvask-produktene inneholder petroleumsprodukter som kan løse opp gummien. Også sterk avfetting, som gjerne er fettløsende, kan tørke ut gummien på sikt. Det gjelder også tradisjonelle vaskemidler som Zalo.

- Dekk inneholder blant annet antioksidanter og antiozonanter som forhindrer at gummien tørker ut – noe som blant annet kan føre til krakelering i gummien. Sterke stoffer kan fjerne dette og gjøre gummien ekstra sårbar for ytre påvirkning.

Haukenes anbefaler bruk av vanlig bilshampo når man skal vaske dekkene.

– Den er laget for å ta vare på lakken, og det er mange av de samme mekanismene som gjør seg gjeldene for dekk, forklarer han – og legger til at vanlige husholdningsprodukter som grønnsåpe også kan gjøre jobben.

Der får han imidlertid ikke støtte fra Turtle Wax-importøren:

– Jeg er ganske så skeptisk til et råd om bruk grønnsåpe til dekkvasken. Det er verre for dekket, med mindre du skyller veldig, veldig godt, sier Thomas Melby.