NÆR TOPPEN-OPPLEVELSE: Fra området ved Juvasshytta har du flott utsikt mot Glittertind. Foto: Willy Haraldsen
NÆR TOPPEN-OPPLEVELSE: Fra området ved Juvasshytta har du flott utsikt mot Glittertind. Foto: Willy Haraldsen

Norges beste utsikter: Galdhøpiggen

Toppen av Norge

Området rundt Galdhøpiggen gir både utsikter og innsikt.

Publisert Sist oppdatert

Motor presenterer en serie utdrag fra boka «Norges beste utsikter» av Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen i NAF og Reidar Stangenes i Norsk Kulturarv. Boka er den fjerde i serie om reiser langs norske veier. Utsiktene som er valgt er ikke bare vakre, men bør besøkes for å gi innsikt og inspirasjon. Boka kan kjøpes her.

Tidligere artikler i samme serie:

Reinehalsen: Der naturkreftene og sanseinntrykkene er sterkest

Kongens Utsikt, Krokskogen: Kongelige rundskuer

Tanahorn: Berlevåg: Barentshavet neste!

Notodden, Rjukan og Vemork: Utsikt mot et mesterverk

Gjevilvannet: Storslått i Trollheimen

Titran på Frøya: Her tok stormen 140 fiskere

Sverresborg: Se en historisk by fra et historisk sted

Lillehammer: Toppen av Lillehammer

Drafnkollen: På en snurr øverst i Drammen

Molde: Se 222 fjelltopper fra Varden

Linnekleppen: Brannvakttårn med herlig utsikt

Torungen: Jernverket leverte utsikten

Lom er den kommunen i landet som har flest topper over 2000 meter og Norges høyeste topp, Galdhøpiggen, på 2469 meter.

Det går heldigvis ikke bilvei til topps, litt skal man ha å strekke seg etter, men et godt stykke på vei.

Fra Galdesand i Bøverdalen går det en bomvei opp til Juvasshytta og Galdhøpiggen skisenter. Veien går i mange slyng opp Ljoslifjellet, passerer Raubergstulen og Juvasshytta som begge tilbyr god overnatting, og går frem til sommerskisenteret.

Veien når helt opp i 1837 moh. Det er dermed Norges høyeste beliggende vei.

NORGE FOR DINE FØTTER: En tre timers fottur over breen gir deg denne utsikten fra toppen av Galdhøpiggen. Foto: Willy Haraldsen
NORGE FOR DINE FØTTER: En tre timers fottur over breen gir deg denne utsikten fra toppen av Galdhøpiggen. Foto: Willy Haraldsen

Fra enden av veien kan du starte på turen over Styggebreen til Galdhøpiggen, om du er brevant. Hvis ikke du har breerfaring kan du slå følge med breføreren som holder til på Juvasshytta, og hver dag hele sommeren loser turfølger trygt til toppen av Norge.

Turen tar vanligvis ca. tre timer opp og et par timer ned, og du må sette av mye tid på toppen for å se på alle tindene i Jotunheimen du har utsikt mot.

Bilveien forbi Juvasshytta er flott og byr på storslagne omgivelser, men med høye fjell på flere kanter blir rundskuet ikke så vidt som fra Blåhøe eller Tron som er de neste på lista over høye bilveier, se artiklene om disse.

Over og under isen

Om ikke rundskuet er så vidt så er det imponerende nok med breer som går ned til Juvvatnet og mektige topper nesten hele horisonten rundt.

Fra veien har du orkesterplass til utsikten mot Galdhøpiggen. Norges nest høyeste fjell, Glittertind, på den andre siden av Visdalen ligger også storslagent til.

Galdhøpiggen Sommerskisenter på Vesle Juvbreen lokker også med 2000 m skitrekk og 300 m høydeforskjell. Det er også fint for hanggliding, og Juvvatnet like ved er Norges høyest beliggende innsjø som det går an å padle i, bare for å ha nevnt noen av mulighetene.

Ved Juvasshytta har også Norsk fjellsenter i Lom et spennende opplevelsessenter, «Mímisbrunnr Klimapark 2469».

Der kan du oppleve natur, kultur og klimaendringer i et langtidsperspektiv. Du kan komme inn i en 70 meter lang tunnel i isen og 6000 år tilbake i tid.

Du kan oppleve Juvassfonna fra innsiden. Foto: Johan Wildhagen
Du kan oppleve Juvassfonna fra innsiden. Foto: Johan Wildhagen

Der kan man lære om vår klimahistorie og flere tusen års historie om jakt og fangst. Mímisbrunnr var i norrøn mytologi kilden til kunnskap og visdom.

Et besøk i istunnelen er vel verdt å få med seg.

Vil du vite mer?

Høyeste utsiktspunkt i Lom kommune er Galdhøpiggen på 2469 m. Se NAF Veibok om Lom. Nyttige nettsider er www.naf.no/ruteplanlegger, www.ut.no, www.kulturarv.no, www.peakbook.org, www.norskfjellsenter.no, www.mimisbrunnr.no og www.nasjonal-parkriket.no