STOR FORSKJELL: Det er stor forskjell på hvor sikre disse barnesetene er for små barn, viser denne nye testen, der NAF kårer de beste og dårligste. Foto: Geoff Helliwell

Bakovervendt best

NAF-test avslører de gode og dårlige barnesetene

NAF har testet ni bilseter for små barn. Vinneren av testen er Cybex Sirona M, mens Recaro Monza Nova IS og Biltema 39-810 får de dårligste resultatene. Den ferske testen er gjort i samarbeid med svenske Testfakta. Testen viser at bakovervendte stoler er klart tryggest for små barn.

Publisert

De fire beste setene i testen er Cybex Sirona M, Concord Reverso Plus, Klippan Triofix Comfort og Besafe Izi Modular. Alle er bakovervendte. Stolene ble testet i 50 km/t, som er en høyere fart enn i standard-tester. Stolene ble også utsatt for en sidekollisjon ved 24 km/t. Dukken som ble brukt i testen tilsvarer i vekt og størrelse et barn på 18 måneder. (I siste nummer av bladet Motor er bildene av barnesetene  dessverre blitt byttet om, men navnene på setene og testresultatene til hvert enkelt sete er riktige. Vi beklager denne feilen. Følg lenken til testen litt lenger ned i teksten. Der er bilder, navn og testresultater riktige. )

Les også: Dette er de sikreste bruktbilene for barnefamilier

– Testen viser først og fremst hvor viktig det er å velge et bakovervendt sete. Et bakovervendt sete beskytter nakke og buk i en frontkollisjon. Kollisjonskreftene kan være direkte dødelige for et barn som sitter i et framovervendt sete, sier Anders Kullgren. Han er professor i trafikksikkerhet og forskningssjef i forsikringsselskapet Folksam og har vært med på å vurdere resultatene.

Les hele testen av ni barneseter på naf.no

Testen er gjort på barnestoler i «mellomklassen» – det vil si med tanke på barn opp til 18 kilo. Ni barnestoler er testet. De fleste har såkalt Isofix-innfesting, noe som forenkler monteringen. Biltemas barnestol har ikke Isofix.

Les også: Dette er de sikreste sykkelhjemene

Det er det uavhengige britiske forskningsinstituttet TRL The Future of Transport som har utført testen av åtte bakovervendte barneseter og ett framovervendt sete. Det ene, Recaro (framovervendt), har vunnet tester i sørlige Europa, men kommer til kort i vår test hvor det testes opp mot bakovervendte seter.