STARTER NÅ: De første forsikringstakerne får kravet om den nye ”trafikkavgiften” allerede om noen dager. Foto: Rune Korsvoll

Nå får du ”årsavgiften” på bilforsikringen

Fra 2018 endres årsavgiften til ”trafikkavgift for staten”. Samtidig overtar forsikringsselskapene innkrevingen av avgiften. De første forsikringstakerne får kravet om den nye ”trafikkavgiften” allerede om noen dager.

Publisert

For å forenkle statens rutiner og spare administrasjonskostnader, har regjeringen bedt forsikringsselskapene om å fakturere årsavgiften for motorkjøretøy sammen med forsikringen. Dette vil spare staten for utsending og oppfølging av 3,5 millioner fakturaer, noe som koster rundt 62 millioner kroner i året. Det er fortsatt Stortinget som fastsetter størrelsen på avgiften, og alle inntektene fra avgiften går til staten.

Les også: Vi skal betale 10 milliarder i årsavgift

– Allerede i disse dager vil de første forsikringskundene oppleve å få en faktura der det er spesifisert en liten sum for Trafikkavgift. Det gjelder de kundene som har forfall en gang i året og tidlig i 2017. Gjelder forsikringen din fra 31. januar 2017 til 1. februar 2018, vil du allerede få krav om trafikkavgift for januar 2018 i de fakturaene som sendes ut i disse dager, sier Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge, til motor.no.

Les også: Dette er forslaget til nye avgifter for 2017

– De som betaler forsikringen i 12 terminer, vil sannsynligvis først få krav om trafikkavgift på fakturaen som kommer i desember 2017. Trafikkavgiften vil framkomme som en egen linje i forsikringsavtalen din.

Kan dele opp avgiften

– Etter vår mening vil det være flere fordeler med at forsikringsselskapene overtar innkrevingen av den gamle årsavgiften. Vi sender allerede ut et krav om ansvarsforsikring til alle kjøretøy-eiere. For oss er det en liten ekstra kostnad å legge til trafikkavgiften. Dette vil også gi deg som bileiere en ekstra fleksibilitet når det gjelder å betale avgiften. I dag må hele årsavgiften betales i mars. Nå får du mulighet til å dele opp avgiften i 12 terminer, dersom du ønsker det, sier Staavi, som også peker på en annen fordel:

Les også: Slik sparer du 30.000 i bilregnskapet

– Vi i forsikringsbransjen vil få bedre oversikt over uforsikrede kjøretøyer. I dag er det beregnet at 135.000 kjøretøyer ei Norge er uten forsikring. Ved å spre forfallet til trafikkavgiften, vil vi dessuten slippe å få de store køene hos bilopphuggerne, slisk vi har rett før forfall for årsavgiften i dag. Siden forfallet på forsikringene er spredt omtrent jevnt utover året, vil det samme skje med vraking av de gamle bilene.

Dersom du selger bilen din, vil vi slippe problemet med at en ny eier vil kunne kjøre videre ut året på årsavgiften som du har betalt. Dette skaper mange konflikter i dag. Så fort den nye eieren tegner forsikring på bilen, vil han også få krav om trafikkavgift.