EKS-SJEF: Carlos Ghosn fikk en lønn på 144 millioner kroner i 2017. Nå er han mistenkt for økonomiske lovbrudd.
EKS-SJEF: Carlos Ghosn fikk en lønn på 144 millioner kroner i 2017. Nå er han mistenkt for økonomiske lovbrudd.

Mistenkt for skattesvindel:

En av verdens mektigste bilsjefer sparket

Den mektige styrelederen i Nissan, Carlos Ghosn (64), blir fjernet fra stillingen, etter mistanke om økonomiske lovbrudd, melder selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Ghosn – som også er toppsjef for både franske Renault – har hatt enorm suksess med Nissan, etter at han snudde det japanske selskapet fra nær konkurs.

Han gikk av som administrerende direktør i Nissan i 2017, men er fortsatt styreleder i selskapet.

Nissan har i flere måneder hatt gående undersøkelser av Ghosn og en annen konserndirektør, Greg Kelly, etter å ha mottatt tips om uetterretteligheter.

Les også: Så lange er ventelistene på alle elbil-modellene

«Undersøkelsene viser at Ghosn og Kelly gjennom mange år har rapportert inn lønnsutbetalinger til Tokyo-børsen som var lavere enn de reelle beløpene, i et forsøk på å redusere de offisielle lønnsutbetalingene til Carlos Ghosn», skriver Nissan i en pressemelding.

Ghosn har vært til avhør hos etterforskere i Tokyo-politiet, og det er varslet at han vil bli arrestert, melder Reuters med henvisning til den nasjonale kringkasteren NHK.

Børskursen stupte mandag formiddag for både Renault og Nissan.

Ghosn er fransk statsborger, født i Brasil av libanesiske foreldre, og han ble sjef i Nissan i 2001, to år etter at han kom til selskapet fra Renault.

Les også: «Vi må slutte å demonisere all diesel-teknologi»

Fet lønn

I følge tall fra Bloomberg News tjente han til sammen 17 millioner dollar (ca. 144 millioner kroner) i 2017; fordelt på 8,5 millioner dollar fra Renault, 6,5 mill. fra Nissan og 2,0 mill. fra Mitsubishi.

Ghosn har hatt en lysende stjerne på bilhimmelen, ikke minst fordi han har vært en drivkraft i arbeidet med å gjøre alliansen av Nissan, Renault og Mitsubishi til en av bilindustriens viktigste aktører.

Samlet solgte alliansen over 10,6 millioner biler i 2017.