YESTERDAY: Paul McCartney kjørte Mini i 1967.

Mini fyller 60:

Virkelig liten

I år er det 60 år siden Mini ble født – og var virkelig liten. Bilen var et svar på økte bensinpriser.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Mini er det 21. mest solgte bilmerket i Norge hittil i år.

I etterkant av Suezkrisen fikk ingeniøren Alec Issigonis i oppdrag å lage en økonomisk bil med plass til fire voksne. Bilen, som trillet ut av tegnebrettet i 1959, skulle bli en viktig brikke i bilhistorien. Tidligere i år kom den endelig også som elbil.

Da bilen ble lansert vakte hjulenes plassering mye oppmerksomhet. De befant seg helt ute i hjørnene av bilen og motoren lå tverrstilt. Det å ta en sving skulle aldri mer bli det samme.

På tross av at bilen prismessig var tenkt å være et økonomisk alternativ, har Mini appellert svært bredt, uavhengig av lommebok, nettopp på grunn av kjøreegenskapene og designet.

Den opprinnelige bilen var 305 cm lang og 140 cm bred. I dag er alle modellene av Mini betydelig større, og vekten mer enn fordoblet siden fødselen.

I siste nummer av NAF-magasinet Motor skriver vi at den opprinnelige bilen var 425 cm lang og 180 cm bred. Dette er selvfølgelig feil, da disse målene tilhører en Mini Clubman fra 2019.

Dagens lengste Mini er modellen Countryman, som måler 430 cm, og den minste av dagens modeller er en tredørs-Mini, som strekker seg til 380 cm.

Bilen var opprinnelig engelsk, men har de siste 25 årene hørt hjemme hos BMW.

Annonseblokk (Motor.no_blokk_1)