FØLGER MED: Fords Intelligente Hastighetsbegrenser leser fartsskiltene og senker hastigheten på bilen automatisk. Foto: Produsenten
FØLGER MED: Fords Intelligente Hastighetsbegrenser leser fartsskiltene og senker hastigheten på bilen automatisk. Foto: Produsenten

Med dette utstyret slipper du fartsboten

Nye Mercedes E-klasse har det. Det har også Fords nye, store SUV Edge: En intelligent fartsholder som leser skiltene langs veien og tilpasser hastigheten automatisk etter disse. Med andre ord en god garanti mot fartsbot.

Publisert

I løpet av kort tid vil mange – om ikke de fleste - biler få en slik aktiv fartsholder enten som standard eller ekstrautstyr. Tenk deg at du kjører på en landevei med fartsgrense 80 km/t og har satt fartsholderen etter dette. Plutselig er fartsgrensen satt ned til 60 km/t, du registrerer ikke skiltet og borte på sletta står politiet med laserpistolen. Ingen grunn til bekymring. Kameraet i frontruten på bilen din har sett 60-skiltet og gitt beskjed til fartsholderen om å senke farten tilsvarende. Så fort du er ute av 60-sonen, øker bilen farten igjen uten at du behøver å røre gasspedalen.

Les også: Så mye koster det å bryte fartsgrensen

Fords Intelligente Hastighetsbegrenser er i ferd med å bli ett av de mest populære utstyrsvalgene i Europa.

– Også her i Norge har kundene oppdaget hvor godt det kan være å ha utstyr som hjelper deg å holde oversikt over fartsgrensene i et hektisk trafikkbilde, sier informasjonssjef Anne Sønsteby i Ford Motor Norge.

Les også: Vi kjører stadig saktere

– Utstyret er også tilgjengelig på S-Max, hvor 96 prosent av kundene velger det og på Galaxy, hvor hele 98 prosent av kundene vil ha bilen utstyrt med dette. Det er ikke alltid like enkelt å holde oversikt over fartsgrensene, spesielt på veier der fartsgrensen varierer mye. For noen ender det med et blink fra fotoboksen, med påfølgende brev og bot i posten. Sånn sett kan en Intelligent Hastighetsbegrenser fjerne noe av stresset ved å kjøre bil og sikre at sjåføren holder lovlig hastighet. Det er også bra for sikkerheten, sier Sønsteby.

En slik aktiv fartsholder kan du enkelt overstyre med et tråkk på gasspedalen – for eksempel hvis du ønsker å foreta en forbikjøring. I London vurderes det nå å innføre dette utstyret som standard på alle busser.