3. - 8. november 2019
Med Annette Groth til Nord-Irland og Irland
Ikke gå glipp av denne unike muligheten til å bli med Annette Groth, tidligere NRK-korrespondent, til det Nord-Irland og Irland hun kjenner så godt. Hun setter konflikten i perspektiv og lar deg møte mennesker hun kjenner og som kan belyse hverdagen som ingen andre kan. Dette blir en personlig tur som Annette Groth har lagt opp spesielt for Motors lesere.
Annette Groth er journalist og forfatter og har dekket konflikten i Nord-Irland for NRK siden begynnelsen av 1980-tallet. Hun har blant annet skrevet boken «Nord-Irland: Den vanskelige veien», og i oktober 2017 ga hun ut boken «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en Brexit-tid».
Se hele dagsprogrammet litt lenger ned på siden.
På denne turen tar hun oss med til Belfast og Derry (Londonderry) der mye av volden i Nord-Irland har utspilt seg.
Bakteppet er konflikten mellom unionistene som fortsatt ønsker å være en del av Storbritannia, og nasjonalistene som ønsker at Nord-Irland skal forenes med republikken Irland.
Vi skal til nabolag som fremdeles er delt av høye murer, og hvor folk ikke klarer å leve sammen. Vi skal se propagandamalerier på begge sider av muren, og vi skal møte veggmalere og noen av dem som vokste opp på denne tiden.
Dette er høydepunktene:
• Vi besøker byene Belfast, Derry (Londonderry), Clones og Dublin
• Vi møter flere tidsvitner til The Troubles som startet på 1960-tallet
• Historier fra noen av Belfasts veggmalere
• Fengslet Crumlin Road der mange av aktørene i The Troubles har sittet
• Europas mest bombede hotell
• En forfriskning på den mest berømte puben i Belfast
• Det spektakulære Titanic-museet
• Brexit og EUs yttergrense
• Hundeveddeløp på Shelbourne Park stadion
• Gode firestjerners hoteller med frokost
• Fire lunsjer og fem middager
• Annette Groths interessante foredrag
• Reiseleder som tar hånd om det praktiske – fra Temareiser Fredrikstad
En av veggmalerne er Danny Devenny som Annette Groth traff på sin aller første tur til Nord-Irland. Han var medlem av IRA og begynte med mer krigerske veggmalerier, men har malt seg gjennom Nord-Irlands nyere historie med fredeligere motiver.
I Derry tar den lokale guiden Ruairi O’Heara oss med på spasertur rundt i byen og forteller om Bloody Sunday i 1972, da britiske soldater skjøt og drepte 13 katolske demonstranter som gikk i en fredelig protestmarsj.
LOKALKJENT: Ruairi O´Heara er vår guide i Derry.
Irland blir delt
Den irske fristaten ble opprettet i 1922. Før det hadde Storbritannia hatt herredømmet over irene i flere hundre år, og irene svarte med blodige opprør.
I 1949 ble 26 grevskap i sør til den irske fristaten som fikk full selvstendighet som Irland (Eire). De seks nordligste grevskapene fortsatte i union med Storbritannia og ble til den britiske provinsen Nord-Irland.
Det protestantiske flertallet i Nord-Irland var etterkommere etter britiske settlere og fikk makten i denne provinsen. Protestantene kalles gjerne unionister og vil bevare unionen med Storbritannia for enhver pris.
EN DELT BY: Fortsatt preger de politiske veggmaleriene områder av Belfast.
De opprinnelige irske innbyggerne som utgjorde et katolsk mindretall, ble kraftig diskriminert. Katolikkene kalles ofte nasjonalister, og deres politiske mål er et forent Irland.
Det var maktmisbruket fra unionistene i nord som var utgangspunktet for det som er blitt kalt The Troubles.
The Troubles varte i 30 år fra slutten av 1960-tallet til Langfredagsavtalen ble undertegnet i 1998. Katolske irer – de fleste av dem i The Irish Republican Army (IRA) sloss mot Storbritannia og britiske soldater, men også mot væpnete protestantiske grupper som UFF (Ulster Freedom Fighters) og UVF (Ulster Volunteer Force).
Brexit kan få konflikten til å blusse opp
Brexit har gitt Irland og Nord-Irland fornyet aktualitet, og vi skal besøke den lille grensebyen Clones.
Byen har en dramatisk fortid, mye på grunn av den kunstige grensen som går på tvers av den irske øya. Etter Brexit-avstemningen vil dette også utgjøre EUs yttergrense.
Det er ett av de store diskusjonstemaene når Storbritannia nå er på vei ut av EU. Frykten er at dette vil gi ny næring til den ulmende konflikten i Nord-Irland.
Se dagsprogrammet under påmeldingsinformasjonen.
PRIS FOR NAF-MEDLEMMER
16.900 kroner per person i delt dobbeltrom
Tillegg for enkeltrom 2990 kroner
ALT DETTE ER INKLUDERT
- Fly direkte Oslo – Dublin t/r med SAS
- All transport ifølge program
- Overnatting i dobbeltrom inkl. frokost
- Byvandringer og utflukter ifølge programmet
- Fire lunsjer og fem middager
- Faglig reiseleder Annette Groth
- Reiseleder fra Temareiser Fredrikstad
- Tips er ikke inkludert
PÅMELDING
Turen arrangeres for MOTOR av Temareiser Fredrikstad.
For påmelding:
www.temareiserfredrikstad.no/nord-irland og irland med reiseleder Annette Groth og magasinet Motor
For spørsmål:
e-post: info@t-r.no
Telefon: 69 31 26 21
Dag 1- søndag 3. november
Direktefly SK 4603 fra Oslo til Dublin kl. 07.55. Vi lander kl. 09.15. Fra flyplassen kjører vi med buss nordover til Belfast. På veien snakker Annette Groth om Irlands historie og gir oss grunnlag for å forstå mer av det vi kommer til å oppleve i Nord-Irland.
Når vi kommer til Belfast kjører vi innom Stormont Castle der det nord-irske parlamentet holder til i dag. Vi spiser lunsj på tradisjonsrike Garrick Bar, en klassisk Belfast-pub midt i sentrum.
Deretter drar vi til Titanic-museet, et spektakulært museum som forteller historien om det store cruiseskipet som sank allerede på prøveturen.
Titanic ble bygget på skipsverftet Harland & Wolff, som fremdeles preger bybildet i Belfast.
Vi skal bo på Hampton by Hilton Belfast City Centre og sjekker inn der etter besøket på Titanic-museet.
Vi spiser middag på restaurant Ginger i sentrum av Belfast.
Lunsj og middag er inkludert.
Dag 2 – mandag 4. november
Etter frokost blir vi med på «Tour of the Troubles». Med oss har vi den lokale guiden Dee Morgan som vokste opp i Belfast og kan fortelle om konflikten generelt og om sine egne opplevelser.
Hvordan var det å bo her? Hvor skjedde de verste angrepene?
Vi beveger oss i områder av byen som fremdeles er delt, og besøker fengslet i Crumlin Road der mange av aktørene i The Troubles har sittet. Deretter spiser vi en lett lunsj på The Dark Horse Bar.
Belfast er kjent for sine politiske veggmalerier. En av veggmalerne er Danny Devenny som Annette Groth traff på sin aller første tur til Nord-Irland.
Han var medlem av IRA og begynte med mer krigerske veggmalerier, men har malt seg gjennom Nord-Irlands nyere historie med fredeligere motiver.
Vi møter ham og kollegaen Mark Irvine, som har protestantisk bakgrunn, etter lunsj.
Før middag tar vi noe å drikke på Belfasts mest berømte pub, The Crown. Middag spiser vi på The Causerie restaurant, som ligger i hotell Europa.
Dette hotellet er kjent som Europas mest bombede hotell. I løpet av de 30 årene med The Troubles ble det plassert bomber på hotellet 28 ganger.
Frokost, lunsj og middag inkludert.
Dag 3 – tirsdag 5. november
Etter frokost setter vi oss i bussen og drar vestover til Derry (Londonderry), Nord-Irlands nest største by.
Byen har en lang historie og er kanskje den eldste bosetningen i hele Irland. I Derry møter vi den lokale guiden Ruairi O’Heara, som tar oss med på spasertur rundt i byen.
Fra den nyere historien, The Troubles, får vi høre om Bloody Sunday i 1972. Britiske soldater skjøt og drepte 13 katolske demonstranter som gikk i en fredelig protestmarsj. Den fjortende døde senere av skadene han fikk.
Vi spiser lunsj på Browns in Town Restaurant, før vi fortsetter vår vandring i byen.
I Derry bor vi på Maldron Hotel Derry og spiser middag i hotellets restaurant.
Frokost, lunsj og middag inkludert.
Dag 4 – onsdag 6. november
Etter frokost reiser vi fra Derry og krysser så vidt grensen til republikken Irland (Eire). Vi skal til Clones, en liten by i grevskapet Monaghan.
Denne byen ble sterkt påvirket av at Irland ble delt i 1922 og så av The Troubles. For grensen mellom nord og sør har vært stengt i lange perioder, og mange folk i Clones mistet livsgrunnlaget.
Lettere blir det ikke nå, når denne grensen blir EUs yttergrense etter Storbritannias Brexit.
Vi møter historikeren Brian MacDhomnaill, som sammen med sine ti søsken vokste opp i denne lille byen. Brian vil være sammen med oss hele dagen og fortelle fra byens dramatiske historie.
Den har vært preget av hungersnød, krig og vanskelige økonomiske tider. Men byen er også idyllisk. Den har bare rundt 2000 innbyggere, og en gåtur anbefales sterkt. Her er vi virkelig på landet.
Vi spiser lunsj på Cuil Darach Restaurant. Om ettermiddagen kjører vi til Monaghan City, hvor vi skal bo på Hillgrove Hotel www.hillgrovehotel.com hvor vi også spiser middag.
Frokost, lunsj og middag inkludert.
Dag 5 – torsdag 7. november
Etter frokost drar vi fra Clones og tilbake til Irlands hovedstad Dublin. Vi skal bo på The Camden Court Hotel i sentrum. Herfra er det gåavstand til det meste.
Dagen står til egen disposisjon – her er det tid for både shopping og attraksjoner. Besøk for eksempel Trinity College hvor den berømte Book of Kells oppbevares. The Book of Kells er en evangeliebok som ble skrevet en gang mellom år 600 og 800.
Universitetet har også et vakkert og imponerende bibliotek. Andre muligheter er Viking Ireland i Nasjonalmuseet, eller Guinness-bryggeriet.
Hovedpostkontoret i O’Connell street var stedet der lederne for påskeopprøret i 1916 barrikaderte seg. Dette opprøret la grunnlag for republikken Irland og delingen av den irske øya. Fremdeles sees kulehull i postkontorets fasade.
Er du ute etter litt shopping kanskje? Gågaten Grafton street har litt av hvert å by på.
Du kan også vandre langs elven Liffey som deler byen, og krysse over den kjente gangbroen Ha’penny Bridge som ble bygget i 1816. Eller rett og slett bare gå rundt og nyte byens atmosfære.
Om kvelden drar vi på hundeveddeløp på Shelbourne Park stadion. Her spiser vi middag i komfortable omgivelser i The Grandstand Restaurant.
Bak store glassruter kan vi følge hundene ute på den flombelyste banen. Har du noen euro å avse, er det mulig å gamble også.
Frokost og middag inkludert.
Dag 6 – fredag 8. november
Etter frokost drar vi til flyplassen og sjekker inn på SK 4604. Avgang kl. 10.50, og vi lander i Oslo kl. 14.00.
Frokost er inkludert.
Påmelding senest 1. august 2019
- Depositum kr 3000,- pr. person vil bli fakturert etter at vi har mottatt påmeldingen.
- Minimum antall deltakere er 25.
- Husk reise- og avbestillingsforsikring – kontakt forsikringsselskapet ditt. Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs.
- Det tas også forbehold om endringer i rutetidene hos flyselskapet og endringer i programmet som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f.eks. værforhold.