SOM FYLLEKJØRING: – Sover du mindre enn fem timer om natta, er sjansen for å komme i en ulykke dagen etter like stor som om du kjører i fylla, viser undersøkelsen til NAFs søsterorganisasjon AAA. Foto: AAA

LIKE FARLIG SOM FYLLEKJØRING

Lite søvn firedobler ulykkesrisikoen

Sover du bare fire-fem timer i løpet av natta, firedobles sjansen for at du kommer ut for en trafikkulykke når du setter deg bak rattet i bilen dagen etter. Det viser en studie som NAFs amerikanske søsterorganisasjon AAA har gjennomført.

Publisert Sist oppdatert

Du skal ikke miste mer enn et par timers søvn om natten før sjansen for å havne i en ulykke dagen etter fordobles, viser undersøkelsen til AAA. Forskerne har analysert data fra 7.234 bilførere og 4.571 ulykker og sett på hvor mye eller lite søvn de hadde natten før de satte seg i bilen.

Les også: Nå får du årsavgiften på forsikringen

Studien viser altså at bare et lite avvik fra de anbefalte sju-åtte timene med søvn, gir store utslag i ulykkesstatistikken. De som hadde sovet mindre enn fire timer om natten, hadde elleve ganger så høy mulighet for å havne i en ulykke som de førerne som hadde fått nok søvn.

– Du kan ikke sove lite og fortsatt regne med å fungere sikkert bak rattet. Vår undersøkelse viser at en fører som har sovet mindre enn fem timer, har like høy risiko for å havne i en ulykke som en som kjører i fylla, sier Dr. David Young, som er sjef for AAAs avdeling for trafikksikkerhet.

Les også: EU foreslår alkolås og fartsbegrenser på alle biler

Man regner med at hver femte dødsulykke i USA, involverer en sjåfør med for lite søvn.

Så mye øker risikoen for ulykke ved lite søvn

6-7 timers søvn 1,3 ganger høyere risiko 5-6 timers søvn 1,9 ganger høyere risiko 4-5 timers søvn 4,3 ganger høyere risiko Mindre enn 4 timer 11,5 ganger høyere risiko

Les mer om undersøkelsen her