PÅ TOPP IGJEN: Lexus kommer helt øverst på rangeringen til Consumer Reports over de mest driftssikre bilene. Bildet viser den nyeste modellen, UX. Foto: Lexus

Ny rapport fra USAs største forbrukerorganisasjon:

– Ikke kjøp de nyeste bilmodellene

Den amerikanske forbrukerorganisasjonen Consumer Reports har rangert bilmodellene på det amerikanske markedet etter hvor driftssikre de oppleves av sine eiere. Og anbefaler nybilkjøpere å være tålmodige.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Kvalitetsundersøkelsen Consumer Reports avdekker store sprik mellom de beste og de dårligste bilmerkene og -modellene.

Consumer Reports foretar jevnlig store undersøkelser der over 400.000 bileiere gir tilbakemeldinger om bilen de eier. Mot slutten av fjoråret kom den ferskeste, store undersøkelsen som angår driftssikkerheten.

En del av resultatene bekrefter det andre slike undersøkelser har vist tidligere, mens noen kan være mer overraskende.

Kriteriene som evalueres for å gi en samlet vurdering av hvor mye en kan stole på en gitt bilmodell, er inndelt i ulike kategorier – som blant annet motor/girkasse, elektroniske systemer, underholdning/kommunikasjon, lakk og konstruksjonskvalitet. Bilene får en poengscore i hver kategori, som vektes og regnes sammen til en total poengsum for hver modell og merke.

Vær obs på at resultatene som gjengis i denne saken er basert på en amerikansk undersøkelse og ikke uten videre kan overføres til europeiske/norske forhold.

– Vær tålmodig

Et generelt råd Consumer Reports gir dem som skal kjøpe ny bil, er å styre unna de aller ferskeste modellene på markedet og heller smøre seg med tålmodighet og vente et par år, så produsenten får luket unna «barnesykdommene» – de mer eller mindre alvorlige feilene som gjerne oppdages i løpet av en bilmodells første levetid.

Dette fenomenet gir seg utslag i at en del modeller bedrer sin score fra det ene året til det neste etter hvert som produsentene utbedrer de tidlige feilene.

– Det er selvsagt fristende å være den første i nabolaget som skaffer seg den aller nyeste modellen, men da tar man sjanser når det gjelder driftssikkerheten, sier Jake Fisher, som er ansvarlig for biltestene i Consumer Reports

– Er du tålmodig, kan det spare deg for årevis med frustrerende opplevelser, slår han fast.

BANKER ALLE: «Folke-sportsbilen» Mazda MX-5 viser seg å være den mest driftssikre modellen i undersøkelsen, med hele 95 poeng av 100 oppnåelige.

Les også: Her er alle Motors biltester

Liten sportsbil på topp

Det vil ikke overraske mange at det er kjente japanere blant merkene og modellene som kommer best ut, ei heller at det er Lexus som topper merkerangeringen.

På modellrangeringen er det derimot roadsteren Mazda MX-5 som kommer best ut, foran Toyota Prius og Lexus GX, en SUV som ikke selges i Norge.

Topp 10 av de mest driftssikre bilmodellene (maks 100 poeng):

1

Mazda MX-5

95 poeng

2

Toyota Prius (ladehybrid)

94 poeng

3

Toyota Prius (hybrid)

92 poeng

4

Lexus GX

91 poeng

5

Hyundai Kona

90 poeng

6

Mazda CX-3

89 poeng

7

Lexus NX

89 poeng

8

Toyota 4-Runner

87 poeng

9

Mazda CX-9

87 poeng

10

Lexus GX

87 poeng

 

Tiguan og Model X blant taperne

De fleste av bilmodellene som kommer dårligst ut av undersøkelsen, selges heldigvis stort sett ikke i Norge.

Men vi legger merke til at Volkswagen og Tesla får temmelig miserable poengsummer i den amerikanske rangeringen.

De ti modellene på bunnen av rangeringen:

10

Chevrolet Traverse

18 poeng

9

Chrysler Pacifica

16 poeng

8

Tesla Model X

15 poeng

7

Acura MDX

15 poeng

6

Volkswagen Tiguan

15 poeng

5

Volkswagen Atlas

13 poeng

4

Alfa Romeo Giulia

13 poeng

3

Jeep Wrangler

12 poeng

2

Chevrolet Camaro

5 poeng

1

Chevrolet Colorado

4 poeng

ELENDIG: Chevrolet Colorado kommer dårligst ut av samtlige modeller, med en score på lusne 4 poeng av 100! Foto: Chevrolet

Ser vi på merkene, er det altså Lexus som nok en gang stikker av med seieren. Også Toyota og Porsche er gjengangere høyt oppe i denne typen kåringer. 

At en fordums storhet som luksusmerket Cadillac havner helt nederst, understreker at General Motors åpenbart har noen utfordringer å ta tak i på kvalitetssiden.

Slik er rangeringen av de 30 bilmerkene, med topp 5 og noen utvalgte:

1

Lexus

2

Mazda

3

Toyota

4

Porsche

5

Genesis

6

Hyundai

7

Subaru

9

Kia

10

Mini

11

Nissan

12

Honda

14

Audi

16

Ford

17

BMW

20

Mitsubishi

21

Mercedes-Benz

23

Tesla

24

Volvo

27

Volkswagen

30

Cadillac

Kilde: Consumer Reports