FØLG SKILTET: Det er oftest litt billigere å leie bil på flyplasser andre steder. Foto: IJzendoorn/Shutterstock

Huskeliste når du skal booke leiebil:

Leiebil – steg for steg

Her er gode råd til leiebil-prosessen steg for steg.

Publisert Sist oppdatert

Søk: Benytt deg av flere leiebilformidler (Finn.no, Rentalscars.com, etc) når du skal søke etter bil. Da er du sikker på å finne den billigste leiebilen. En leiebilformidler kan for eksempel ha svært høye priser på egenandelsforsikringen. Derfor må du sjekke prisene hos flere. Se egen tabell over leiebilformidler og leiebilfirmaer.

Rabatter: Har du rabattavtale hos noen, må du gå direkte inn på den respektive bilutleierens nettside og sjekke prisen hensyntatt rabatt. Du finner et eget rabattfelt hvor du legger inn en spesifikk rabattkode. Rabattkode skal være kjent gjennom ditt medlemskap.

Bilklasse: Når du skal sammenligne priser, må dette gjøres på biler som er omtrent like. Utleiefirmaene operer med litt ulik gradering av bilklassene. Du har alltid rett på bil i samme klassen, men ikke akkurat et bestemt bilmerke. Det er derfor bedre med et oppdeling i flere klasser fordi det gir mindre variasjon i hva slags bil du får.

Forsikringer: Kasko og ansvar er alltid inkludert i Europa (samt i USA når du bestiller fra Norge), men egenandelen er som regel høy. Derfor ønsker mange egenandelsforsikring som fjerner egenandelen. Bestiller du gjennom en leiebilformidler får du alltid tilbud om egenandelsforsikring. Ofte er disse rimelige, men ikke alltid. I tabellen i denne artikkelen ser du om leiebilformidleren også dekker skader på ruter, dekk og veihjelp.

Drivstoff: Velg alltid full-to-full, dvs hente og levere bilen med full tank. Du taper penger på avtale om å levere bilen mot at du forhåndsbetaler drivstoffet.

Kjørelengde: Det er mest vanlig at du leier med en ubegrenset kjørelengde. Men i blant dukker det opp tilbud der det er en begrenset lengde per døgn, gjerne 250 kilometer per døgn. Dette kan være for kort for noen.

Levering et annet sted: Hvis du skal levere bilen et annet sted enn der du hentet den, må du i de fleste tilfellene betale ekstra. Dette tillegget varierer mellom selskapene, og må dermed med i sammenligningen.

Land-begrensninger: Pass på at leieavtalen ikke forbyr innreise i land du planlegger å besøke.

Ekstra sjåfør: Prisen på ekstra sjåfør varierer veldig, og bør alltid tas i betraktning om det er aktuelt.  Med en 14 dagers leieperiode kan det skille 750 kroner på dette.

Andre tilleggsytelser: Andre leiegjenstander som som GPS er svært dyrt. Over 14 dager koster det gjerne like mye som å kjøpe ny. Ta med hjemmefra. Barneseter/barnestoler er også dyrt men verre å ta med hjemmefra. Her varierer også prisene mye, slik at dette må tas med i prissammenligningen.

Ung sjåfør: Grensen for ung sjåfør går gjerne ved 25 år. Dette gir et tillegg i prisen, og må tas med i prissammenligningen.

Betaling: Det er vanlig at du får en noe lavere pris ved å forskuddsbetale.

Avbestillingsregler: Det er forskjeller på avbestillingsreglene mellom selskapene. Det er også forskjeller mellom forskuddsbetaling, eller betaling på utleiestasjonen.