FEEL FREE: Det er lov å vise fingeren til en politimann, slår amerikanske domstoler fast. Foto: Shutterstock (illustrasjonsfoto)
FEEL FREE: Det er lov å vise fingeren til en politimann, slår amerikanske domstoler fast. Foto: Shutterstock (illustrasjonsfoto)

Rasende bilist viste fingeren til politimann:

Joda, dette er lov…

Kan en sint bilist vise fingeren til en politibetjent? Ja, konkluderer dommere i to rettsinstanser i den amerikanske delstaten Michigan: Handlingen er beskyttet av den grunnlovsfestede retten til fri ytring.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver avisen The New York Times.

Episoden som retten nå har behandlet skjedde i juni 2017, da en kvinne viste langfingeren til en politibetjent som nettopp hadde utskrevet en bot for en såkalt «non-moving violation», en forseelse som er vurdert som noe mindre alvorlig enn en ordinær fartsbot.

Da hun så kjørte videre hilste hun politibetjenten uærbødig – som dommerne skriver – «med en kjent håndbevegelse hvor fire fingre ikke syntes». Politibetjenten ble rasende, stoppet henne igjen, og endret boten til en ordinær fartsbot.

Les også: Her røyk 71 førerkort i 2018

Ikke i tvil

Det er her dommerne finner at retten er på kvinnens side:

Politibetjenten var i sin fulle rett til å stoppe henne for den første forseelsen, men den retten opphørte da boten var utstedt. Da han stoppet henne for andre gang, etter å ha fått fingeren, begrenset han hennes frihet.

Og der var ikke dommerne i tvil: Det første grunnlovstillegget forsvarer hennes rett til å ytre seg slik hun vil.

Ifølge The New York Times er det minst to ganger tidligere slått fast at politiet ikke har rett til å pågripe eller bøtelegge en person fordi han viser fingeren. Ved ett av de to tidligere tilfellene var det en sint bilist som fikk det til å koke hos politibetjenten.

Rettskjennelsene betyr på ingen måte at man kan oppføre seg som man lyster overfor amerikansk politi, men dommeren i Michigan-saken skriver at det er en forskjell på å være vulgær og å være kriminell.

Les også: Så mye tar fotoboksene inn hver time

Ulik praksis

Det finnes så vidt vites ingen parallelle saker som har vært behandlet for en norsk domstol. Det har vært noe ulik rettspraksis når det kommer til hvilke ord man kan bruke overfor en politibetjent, før man bryter loven.

I Oslo ble en person bøtelagt i 2018 for å si «motherfucker» og «fucking bitch» til to politibetjenter da han ble lagt i bakken. I 2015 ble en mann på Finnsnes i Troms dømt til en bot på 7000 kroner for å kalle en politimann en «hæstkuk», mens Indre Finnmark tingrett i 2007 frikjente en mann for å ha brukt samme uttrykk mot en politimann.

«Dette er et vanlig uttrykk for landsdelen. (...) Det er ikke et unormalt uttrykk, og ikke mer enn man bør tåle ut fra daglig tale», skrev dommeren.

Så det holder ikke å bare bruke ordboka.

Man må sjekke GPS’en også.