HOLD TIL HØYRE: Slik så det ut på Kungsgatan i Stockholm på morgenkvisten 3. september 1967 da svenskene gikk over til høyrekjøring. Foto: Jan Collsiöö, Offentlig eiendom
HOLD TIL HØYRE: Slik så det ut på Kungsgatan i Stockholm på morgenkvisten 3. september 1967 da svenskene gikk over til høyrekjøring. Foto: Jan Collsiöö, Offentlig eiendom

«Håll dig till höger, Svensson»

50 år siden svenskene gikk over til høyrekjøring

Søndag er det 50 år siden Sverige gikk over til høyrekjøring. Klokken 05 på morgenen 3. september 1967 skulle alle trafikanter kjøre over til høyre side av veien og vente til 05.15 før de kjørte videre.

Publisert Sist oppdatert

Allerede i 1955 ble de gjennomført en folkeavstemning i Sverige om dette spørsmålet, men hele 82,9 prosent ønsket ikke en overgang til høyrekjøring slik man hadde i nabolandene Norge og Danmark.

På grunn av liten biltrafikk på veiene, hadde det ikke hatt så stor praktisk betydning på hvilken siden av veien man kjørte.

En del ulykker med utenlandske biler oppsto imidlertid etter hvert.

Våren 1963 fattet den svenske Riksdagen et vedtak om høyrekjøring. Det ble utarbeidet store informasjonskampanjer og sangen «Håll dig till höger, Svensson» med The Telstars ble en landeplage.

Les også: Saab gjenoppstår som elbil

På morgenkvisten 3. september ble vedtaket satt i verk.

Omleggingen førte blant annet til at man måtte flytte alle skilt over på den andre siden av veien og busser måtte bygges om slik at de fikk døren på høyre side.

De gamle bussene som ikke ble bygget om, ble gitt bort til Pakistan og Kenya. De fleste svenske biler hadde allerede rattet på venstre side.

I mange av de svenske byene betød overgangen til høyrekjøring at trikkene ble nedlagt. Ifølge Wikipedia var det bare Göteborg og Norrköping som behold sine sporvogner.

Søndag blir det gjennomført en markering av 50-årsjubileet i Stockholm.

Deler av Kungsgatan blir stengt av klokken 04.30 og alle med biler av 1967-års-modell eller eldre slipper inn og parkerer på venstre side av veien.

Presis klokken 05.00 kjører alle bilene over til høyre side og fortsetter i en parade til Sjøhistoriska Museet.

Les også: Nå koster dette deg 6.650 kroner

Det finnes fortsatt mange land i verden med venstrekjøring, inkludert folkerike land som Japan, Australia, India, Pakistand, New Zealand, Indonesia og flere land i Afrika.

I Europa kjøres det på venstre side i Storbritannia, Irland, Kypros og Malta.