BESKYTTER SYKLENE: Solveig Widmers mann, Hugo, har bygget et enkelt sykkelskur med tak etter egen tegning. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Bygg ditt eget smarte sykkelskur:

På tide å sjekke tegningene til dette geniale skuret?

Helårssyklister som Solveig og Hugo Widmer fra Oppegård vet at du skal passe godt på sykkelen. Derfor har Hugo konstruert et sykkelstativ med tak, som gjør at syklene står beskyttet, men likevel lett tilgjengelig. Her er tegningene!

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Ikke så mange av historiene vi har publisert på Motor.no har fått mer respons enn denne. Noe å tenke på i disse vårtider?

Sjelden har Motor fått så mange henvendelser som da vi tilbød å sende tegningene på sykkelboden til Hugo Widmer. Derfor deler vi arbeidsbeskrivelsen hans her. 

- Sykkelboden krever litt snekkerkunnskaper, medgir Hugo Widmer, men han er opptatt av at man ikke må henge seg opp i detaljene, men bruke sunn fornuft.

Beskrivelsen er ment som en pekepinn, og det er ikke så farlig om man tyr til egne løsninger. Det er funksjonen som er viktig.

Tanken er at boden ser ut som et hjul med nav.

SMART SYKKELSTATIV: Slik ser sykkelskuret ut fra siden. To dørpumper er montert for å lette lokket og dempe slag når det lukkes.

Sykkelboden har Hugo Widmer tegnet selv og bygget av vanlige materialer som du får i byggevarehus.

Han anbefaler impregnerte materialer. Sykkelboden skal tross alt stå ute og tåle vind og vær.

Som tak har han brukt standard plasttak. Det angrer han litt på. Det optimale ville ha vært 1 millimeter aluminium, mener han. For da ville snøen ha sklidd av.

Hugo og Solveig Widmer har en sykkelglad familie. De har flere sykler, både vanlige tråsykler og el-sykler. Det er sikkert flere som kan kjenne seg igjen i en tilsvarende sykkelpark, men Hugo anbefaler å tenke gjennom hvor mange sykler du trenger plass til.

- Lokket blir ganske tungt, så ikke lag boden bredere enn de angitte målene. For fire sykler gir 2 meter bredde god plass.

Materialliste

  • 9 meter 21x95 mm terrassebord, impregnert
  • 40 meter 36x48 mm lekt, impregnert
  • 9 meter 48x98 mm K-virke, impregnert
  • 1 plate 12 mm kryssfiner eller lignende
  • 3 stk plasttak 2500x104 mm
  • 1 pk 4,2x42 terrasseskruer
  • 1 pk 4,2x55 terrasseskruer
  • 1 pk Farmer skruer

Arbeidsbeskrivelse 

Begynn med bunnrammen, gjerne på flatt underlag. Skru sammen rammen, og monter på halvmåner i kryssfiner som vist på tegningen. Merk av senteret der lokket skal rotere. Kapp tre lektere på 36x48 mm i bodens bredde. Mål ut fra senter, og tilpass stendere på 36x48 mm slik at radius blir 120 cm. Bruk gjerne noen snekkertvinger for tilpassingen. Skru fast. Fyll inn med terrassebord 21x95 mm for å stive av. Lag to kryssfinerplater som passer til dem som er på rammen. Pass på at det er plass til bolten og at den får forsterkning på noen centimeter rundt rotasjonspunket. Lag hver side på lokket liggende på gulvet etter anviste mål. Bor hull i senter både på rammen og lokkets sider. Fest lokkets sider med 12 millimeter bolter. Kapp fire lektere på 36x48 mm i forhold til valgt bredde. Skru fast den første, og se at lokket går fritt og at det er plass til takplatene i mellom. Monter alle lektene og forsterkinger 21x95 mm. Det er beregnet takplater i plast. Del én plate på langs. De platene jeg brukte, knuste ved bruk av stikksag, så her måtte jeg bruke vinkelsliper med diamantskive. Tilpass slik at den hele platen overlapper den halve som monteres nederst. Skru fast med farmerskruer. Når boden er ferdig montert, skrus en liten vinkel øverst på den faste delen. Monter en liten vinkel på lokkets nederste del. Denne fungerer som en stopper når boden skal lukkes. Monter et håndtak og to trekantforsterkninger på lokket. Se vedlagte bilder. (Jeg har satt på to dørpumper for å lette lokket og dempe slaget når det lukkes.)

Lykke til!