PIGGENE KAN BLI: Statens vegvesen forlenger fristen med å legge om fra piggdekk til 1. mai.

Vegvesenet med utsettelser av fristene:

Utsetter dekkskifte og fornyelse av førerkort

Koronautbruddet fører til nye frister som bilførere vanligvis må forholde seg strengt til: Fristen for å fornye førerkortet forlenges med seks måneder – og tre måneder for dem over 80 år. Fristen for å ta av piggdekkene er utsatt til 1. mai.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Viktige endringer i fristene for landets bilførere.

Endringene for fornyet førerkort gjelder hvis du har normal gyldighet på førerettene dine.

– Dette gjelder bare for kjøring i Norge, og bare de som ikke har begrensninger på grunn av helsemessige utfordringer på sitt nåværende førerkort, sier avdelingsdirektør Henning Harsem i Trafikantavdelingen, Divisjon Trafikant og Kjøretøy i Statens vegvesen.

Les også: Fristen for å få godkjent EU-kontroll er forlenget med to måneder Annonseblokk (Motor.no_blokk_1)

For personer over 80 år er forlengelsen kortere:

For dem gjelder at med utløpsdato fra og med 1. mars 2020, vil de kunne kjøre i 3 måneder fra utløpsdato uten å fornye med helseattest.

Piggene ute

– Vi oppfordrer folk så skifte ut piggdekkene så raskt som mulig. Men ser samtidig mange praktiske utfordringer i disse koronatidene. Som karantene og verksteder og dekkhotell som er stengt eller har redusert kapasitet, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Fristen gjelder likt for både Sør- og Nord-Norge. Opprinnelig skal piggdekkene av innen første mandag etter 2. påskedag i Sør- og innen 1. mai i Nord-Norge.

Vegvesenet sier det har vært en vanskelig vurdering.

– Det er uheldig å ha kjøretøy med piggdekk på veiene lenger enn nødvendig. Kombinasjonen av piggdekk, tørre veier, varmt vær og god kjørefart gir mye svevestøv. Vi ber om at de som har muligheten til å skifte så raskt som mulig gjør det for å minske andre miljøulemper og ikke vente så lenge som mulig, sier Lutnæs.