LANG VENTETID: Du må smøre deg med mye tålmodighet dersom du har mistet dette under koronakrisen.

15.000 praktiske prøver kansellert:

Lang ventetid på oppkjøring

Samferdselsminister Knut Arild Hareide vil ikke prioritere de som får «dobbelt straff» etter at de har mistet førerkortet. De må stå i kø som alle andre når trafikkstasjonene igjen er åpne.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Ventetiden for de som har mistet førerkortet blir lenger enn normalt.

Under koronastengningen har Statens vegvesen kansellert ca. 15.000 praktiske prøver, blant annet for førere som har fått inndratt førerkortet etter dom eller forelegg – og som må kjøre opp igjen.

Mange av disse får «dobbelt straff», fordi de ikke får muligheten til å ta ny praktisk prøve når inndragningsperioden er over.

Midlertidig ordning

Stortingspolitiker Jenny Klinge (Sp) har bedt samferdselsministeren om å innføre en midlertidig ordning, hvor de som har fått inndratt førerkortet kan få det tilbake etter sonet straff, uten å måtte ta ny prøve før innen et halvt eller ett år.

– Dermed blir også køene kortere for de unge som dermed kan få time til første oppkjøring raskere, skriver Klinge i et brev til samferdselsministeren.

Hun viser til at det er innført en slik midlertidig ordning for tungbilsjåfører, yrkessjåfører og eldre over 80 år.

Les også: Riktig å starte føreropplæringen igjen, mener NAF

Men Knut Arild Hareide (KrF) vil ikke innføre en slik ordning for de som har fått inndratt førerkortet.

– De som har fått inndratt førerretten og hvor det er stilt krav til ny førerprøve for å få førerretten tilbake vil bli behandlet på linje med alle andre, skriver Hareide i sitt svar.

I tillegg til rekordlange køer gjør de strenge smitteverntiltakene at kapasiteten er langt mindre enn normalt.

Daglig leder Morten Skrindsrud hos BE trafikkskole på Fagernes i Valdres sier til Avisa Valdres at han tror køene ikke vil være borte før høsten neste år – i 2021.

I fjor var det 139.000 oppkjøringer hos vegvesenet. Fra onsdag 13. mai var oppkjøring i alle førerkortklasser igjen i gang etter to måneders koronastengning.