syklist på vei i vintervær

DEKKTEST

Klar vinner i test av sykkelpiggdekk

Vintersykling øker i popularitet, viser tall fra Statens vegvesen. Men OBS: Det er store forskjeller på piggdekk til sykkel. En test NAF har gjort viser blant annet at to av dekkene etter hvert mister piggene.

Publisert Sist oppdatert

Testen av piggdekk er utført på dekk for hybridsykler (ikke terrengsykler). Alle testene er gjort med sykler i en prisklasse som passer folk flest.

På oppdrag fra NAF testet Testfakta i Sverige syv forskjellige piggdekk. Testen ble gjennomført på det finske laboratoriet Wheel Energy. De testet veigrep og bremselengde på is, snø og barmark.

Best i test ble Schwalbe Marathon Winter. Dette dekket har svært godt grep på vintervei og har også minst rullemotstand, både på snø og asfalt. Rullemotstand er en viktig faktor når du skal ha vinterdekk fordi disse dekkene er kjent for å være trege å sykle på.

Dekket med høyest rullemotstand i denne testen var fra Continental, som derfor ikke nådde helt til topps.

Les også: Slik har svenskene løst Oslos miljøproblemer

Best grep på vintervei hadde det koreanske dekket Kenda. På tross av dette havner likevel Kenda på jumboplass i testen. Problemet med dette dekket er nemlig at piggene lett faller av når dekket ruller på asfalt vinterstid. Dekket fra Biltema har det samme problemet.

Årsaken til at piggene ramler ut er antakelig at materialet som piggene sitter festet i er for hardt. I tillegg er piggene tynnere en de vi finner på de andre dekkene i testen.

Testen viser også at antall pigger ikke er avgjørende for veigrepet. Forskjellen mellom dekk med 240 pigger og de med halvparten så mange pigger, eller færre, er ikke så stor som man kanskje skulle tro. Dekkets fleksibilitet og mønsteret på dekket har også stor betydning for kvaliteten på sykkelpiggdekk.

Her er lista:

1 Schwalbe Marathon Winter 4,6 2 Schwalbe Winter 4,4 3 Suomi Tyres W106 4,2 3 Continental Nordic Spike 4,2 5 Suomi TyresW240 4,1 6 Kenda Klondyke Skinny 2,9 6 Biltema 27-942 2,9
VINNEREN: Schwalbe Marathon Winter kom best ut i testen.

 PS: Dekkene i denne testen er beregnet på landevei.

Les hele testen her.

Og sjekk råd og tips til vintersykling.