VIDVINKEL: Med kamerabildet i instrumentpanelet kan du for eksempel se en syklist som ikke synes i speilet. Foto: Kia Motor

Kia tar en Nexo i sidespeilet:

Eliminerer dødvinkelen med kamera

Kia følger konsernstorebror Hyundai og lanserer kamerabasert blindsonevarsel.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Kamera kombinert med speil lar deg se i dødvinkelen.

Den koreanske bilprodusenten Kia viser sin Blind-Spot View Monitor (BVM) i neste Kia Sorento, den nye store, ladbare SUV-en som vi omtalte tidligere i år.

Slik fungerer teknologien:

Systemet har eksistert en stund i Hyundai-konsernet, som Kia er en del av.

Vi har selv hatt anledning til å prøve det i hydrogenbilen Hyundai Nexo, der det fungerer utmerket. Etter vår mening er det også mer brukervennlig enn for eksempel Audis kamerabilde som erstatter, i stedet for å komplementere, sidespeilet.

Systemet er knyttet til blinklyset, og eliminerer førerens dødvinkel både på høyre og venstre side og øker sikkerheten for passasjerer og andre trafikanter.

Dessverre er det svært mange som slurver med å bruke blinklys i trafikken, men det er å håpe at slike systemer kan motivere flere til å bruke dem mer aktivt.

Når fører blinker for å skifte fil, og det er bil i blindsonen, vises en høyoppløselig video på venstre eller høyre side i instrumentpanelet.

Vidvinkelkameraer plassert i sidespeilene filmer og gir en bredere synsvinkel enn det kun speilene kan gi. Videoen av blindsonen vises kortvarig til venstre eller høyre der henholdsvis fartsmåler eller turteller befinner seg, men hastigheten vises fortsatt.

Den nye blindsoneteknologien tilbys på biler med Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA), et system som aktiveres om det registrerer et forestående sammenstøt. Teknologipakken inkluderer også Surround View Monitor og parkingsassistent med kollisjonsvarsel, samt et lydanlegg fra Bose Performance Series.

Les også: Ny elbil fra Kia vekker oppsikt

 

FØRST PÅ DENNE: Hos Kia kommer systemet først på den ladbare SUV-en Sorento.

Omsider digitalt display

Sorento blir første modell fra Kia i Europa som får dette mer avanserte førerassistentsystemet. Det er en av flere funksjoner i det nye heldigitale instrumentpanelet der også informasjon om navigasjon, lydsystem, kjøreinformasjon vises, og der det varsles om bilens aktive sikkerhets-og førerassistentsystemer.