KLAR TALE: BI-professor Erling Røed Larsen mener han har oppskriften på hvordan vi bygger veier mest lønnsomt. – Smekk opp veien så fort det går, sier han. Men ofte er tempoet som på det lille bildet… Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix/Geir Olsen (det lille bildet)

Erling Røed Larsens råd til veibyggerne:

«Smekk opp veien!»

Samfunnsøkonom Erling Røed Larsen vil at veibygging skal gå mye fortere unna. – Smekk opp veien! Så fort det går. Ikke sløs med ressursene, sier BI-professoren. – Amen! istemmer samferdselsminister Jon Georg Dale.

Publisert Sist oppdatert

Vi har alle sett det, veiarbeidsområder hvor det tilsynelatende ikke skjer noe som helst, fullstendig folketomt i helg og fellesferie.

Det har også professoren og samfunnsøkonomien Erling Røed Larsen merket seg.

– Jeg har sittet i kø, rullet ned vinduet og spurt veiarbeidere hvorfor de ikke jobber 24 timer i døgnet, sier Røed Larsen – som ikke minst er kjent for sine mange kronikker og kommentarartikler i Aftenposten, til daglig er han professor ved Handelshøyskolen BI.

Sideblikk

Under Arendalsuka var han hyret inn av veientreprenøren AF Gruppen og rådgivningsfirmaet Norconsult for å gi et sideblikk under en debatt om veibygging.

I salen satt både samferdselsministeren, veidirektøren, Nye Veier-direktøren og mange entreprenør-direktører.

De fikk alle passet sitt påskrevet av den frittalende professoren.

Les også: Nye Veier lover billigere motorveier

– Kø er direkte sløsing

– Dere, vi nordmenn har til sammen fire milliarder arbeidstimer i året. Det er den mest grunnleggende ressursen vi har. De fire milliarder timene er lommeboka vår. Vi må få mest mulig ut av dem, sa Røed Larsen, og fortsatte:

– Da må de i hvert fall ikke mistes på veiene. Vi må ha optimale veier, og for all del unngå kø. Kø er direkte sløsing med den viktigste ressursen vår, arbeidstimene.

Les også: Veiene for deg som kan sløse med tiden

– Bygg om natta

Noe av det verste, mener Røed Larsen, er køene i anleggsområder. Han skjønner at det tar litt tid å bygge en vei, men ikke at det skal ta lang tid.

– Mitt hjertesukk er at man ikke bare bygger i åtte timer. Døgnet har 24 timer. Bygg om natta, bygg på fredager, bygg i helgen. Gjør som i Kina, USA og Tyskland. Smekk opp veien, så fort det går! Ikke sløs med ressursene, sa forskeren – til stor latter fra tilhørerne, også fra samferdselsminister Jon Georg Dale – som etter Røed Larsens innlegg kom med følgende kommentar:

– Nå som vi har fått Kristelig Folkeparti inn i regjeringen, tror jeg at jeg bare tillater meg å si «amen».

Les også: Bompengepartiet størst blant bileierne