IKKE VANSKELIG: – Reglene er ikke vanskelige. Vis med blinklyset hvor du skal før du kjører inn i rundkjøringen. Blink deg deretter ut igjen, sier politiførstebetjent Gunnar Foseid. Foto: Rune Korsvoll

Sjekket 2000 bilister

Irriterende få blinker til venstre i rundkjøring

– En rundkjøring er egentlig som et vanlig kryss med en sirkel i midten. Derfor bør en blinke til venstre som i vanlige kryss før du kjører inn i rundkjøringen. Det er skuffende å registrere at bare 31 prosent av bilistene gjør dette.

Publisert

Det sier Per Øgland, leder i Asker og Bærum Trafikksikkerhetsforening. I sommer har de registrert bilistenes bruk av blinklys i fem rundkjøringer og fem T-kryss. Til sammen er oppførselen til nesten 2000 bilister observert.

Sikkert og smidig

– Riktig bruk av blinklys er et godt bidrag til en sikker og smidig trafikkavvikling. Selv om venstre-blinking før rundkjøring var enda litt dårligere i tellingen ved gjorde i fjor, er det skuffende å se hvor dårlige bilistene er til å blinke i rundkjøring.

Les også: 198.000 av oss fikk trafikkbot

40 prosent blinker ut

Undersøkelsen viser at av de som skal til høyre i rundkjøringen, bruker 56 prosent blinklys. Rundt 40 prosent blinker seg ut av rundkjøringene.

I T-kryss er situasjonen en helt annen. Der bruker 90 prosent av alle bilister som kommer fra en hovedvei bruker blinklys.

Les også: Med dette utstyret i bilen slipper du unna fartsbot

 – Hensikten med blinklys er å informere andre trafikanter i god tid om hvor du skal kjøre. Da kan de andre trafikantene forholde seg til dette og utnytte luker i trafikken. Det bedrer både trafikkflyten og sikkerheten, sier Øgland.

Les også: NAF-eksperten om hvordan kjøre i rundkjøring (logg-in for NAF-medlemmer)

De viktigste reglene

NAF-ekspert Morten Fransrud forteller oss de viktigste kjørereglene når du er på vei inn mot en mindre rundkjøring:

Om du skal til høyre, gi tegn til høyre i god tid. Gjør tegnet mer troverdig ved å plassere deg helt inntil høyrekant.

Om du skal til venstre eller kjøre helt rundt, gi tegn til venstre i god tid. Gjør tegnet troverdig ved å plassere deg helt inntil midtlinja eller midtrabatten.

Om du skal rett frem, holder du deg midt i kjørefeltet.