THE SWAN INN: Du kan bo på landsbypuben som  Lady Sybil og sjåføren rømte til i tv-serien Downton Abbey. Foto: Pia Strømstad
THE SWAN INN: Du kan bo på landsbypuben som Lady Sybil og sjåføren rømte til i tv-serien Downton Abbey. Foto: Pia Strømstad

Kjør på den engelske landsbygda

I Downton Abbeys fotspor

Du trenger ikke å ha sett en eneste episode av Downton Abbey, men det er vanskelig å begi seg ut på den engelske landsbygda uten å kjenne på følelsen av å være midt i et britisk kostymedrama.

Publisert

DE SMÅ ENGELSKE landsbyene er som skapt for film og TV, ikke minst historiske. Det finnes ikke et reklameskilt, ingen prangende bensinstasjoner. Fjerner du bilene, er du flere hundre år tilbake i tid. Små og skakke steinhus, villvin som snor seg oppover veggene, malte skilt over dører til puber med navn som The Wild Swan og The Hinds Head og med gulv så herlig skjeve at du kan putte en golfball fra den ene enden av rommet uten å løfte golfkøllen.

Her spiser og bor du godt på den engelske landsbygda:
10 gode spise- og overnattingssteder 

BARE 20 MINUTTER fra Heathrow ligger den knøttlille landsbyen Hurley og The Olde Bell Inn. Vertshuset er fra 1135, og når klokken – the old bell – ringte, visste munkene at en prominent gjest var på vei til landsbyen.

Churchill og Eisenhower var gjester her under 2. verdenskrig. Filmstjerner som Elizabeth Taylor og Richard Burton har kranglet eller elsket eller kanskje bare gledet seg over å kunne være anonyme på The Olde Bell.

Og som en ørliten kuriositet; i filmen «From Russia With Love» fra 1963, har James Bond (Sean Connery) og en vakker blondine – vi snakker tross alt James Bond – piknik ved elven Thamsen her ved Hurley. 

GÅ TUR LANGS THAMSEN: Elven renner stille og klar gjennom landskapet.
GÅ TUR LANGS THAMSEN: Elven renner stille og klar gjennom landskapet.

HIGHCLERE CASTLE er Downton Abbey, hjemmet til familien Crawley i TV-serien. Selv om forfatteren har lagt handlingen til Yorkshire lenger nord, er det meste filmet i området Cotswolds. I virkeligheten bor jarlen og grevinnen av Carnarvon her på Highclere Castle, og interiøret er ganske nøyaktig slik som du ser det i TV-serien, med den røde sofaen og alt.

Her er stedene du ikke vil gå glipp av i denne delen av England:
10 steder du må oppleve på den engelske landsbygda

WINSTON CHURCHILLS barndomshjem – Blenheim Palace – kalles Storbritannias Versailles. Fantastisk, overdådig, blendende for å holde oss til navnet, og åpent for publikum. Det ligger litt utenfor vår umiddelbare kjørerute, men er verdt å ta en omvei for.

DU TRENGER ikke å ha sett Downton Abbey og vite at Lady Sybil og sjåføren Tom rømte til The Swan Inn før de giftet seg, for å fascineres av historien. The Swan har sin egen historie. Dette er en typisk engelsk landsbypub med fyr på peisen. Døde fasaner henger på veggen utenfor, og hønene klemmer seg sammen og søker ly for duskregnet under halvtaket.

På veggen henger bilder av de seks vakre søstrene Mitford som vokste opp i herskapshuset like ved. De var fargerike sosietetsrebeller og berømte i sin tid. Den ene ble kommunist, en annen forlot mannen sin og giftet seg med en fascist, en tredje var personlig venn av Adolf Hitler, mens en fjerde var omgangsvenn med John F. Kennedy. 

THE PIG: Huset som stod her tidligere, ble leid ut mot betaling i alt fra 10 laks til bønner – ikke i betydningen grønnsaker, men kirkelig forbønn.
THE PIG: Huset som stod her tidligere, ble leid ut mot betaling i alt fra 10 laks til bønner – ikke i betydningen grønnsaker, men kirkelig forbønn.

THE PIG NEAR BATH er ikke et hotell, men en restaurant med rom som de sier, i et gods med røtter tilbake til 1300-tallet. Store rådyrflokker gresser i parkområdet rundt huset. Hønene pikker i jorden etter frø og mark og bidrar med egg til frokost. I den store kjøkkenhagen vokser det grønnsaker og urter, selv så sent som i slutten av november. Og bakom der igjen, går mahognifargede griser og roter i bakken.

Alt som serveres er enten fra gården eller fra lokale bønder og produsenter. Det er lykken i livet å gå ned til frokost i den store vinterhagen og koke sitt eget egg, forsyne seg av hjemmelaget granola, honning, syltetøy og hjemmebakt brød. Og ja, naturligvis kan du få stekt egg og bacon og pølser og alt som hører en britisk frokost til.

Det er jo noe av det som er deilig med å være i Storbritannia. Og det aller deiligste er at det så sjarmerende ujålete. Veldig fjernt fra Downton Abbey for å si det sånn.

For selv om den engelske landsbygda er bygd av stein, skal du være ganske beinhard hvis du ikke lar deg sjarmere av den. 

VÅR REISERUTE
Heathrow, Hurley, Kingham, Swinbrook, Stow-on-the-Wold, Barnsley, Bath, Pensford, Bray, Heathrow

Hvordan komme seg dit:
SAS, British Airways og Finnair flyr direkte Oslo–Heathrow. British Airways flyr direkte fra Bergen og Stavanger til Heathrow.