VARSLER HULL: Ford lanserer nå ny teknologi som skal hjelpe bilister unna hull i veibanen.

NÅ KAN DU VARSLES

Veihull-kart skal hindre smell

Hvem kjenner ikke den irriterende lyden fra øyeblikket hvor hullet i veibanen ble oppdaget akkurat litt for sent? Nå lanserer Ford ny teknologi som skal varsle om hull.

Publisert Sist oppdatert

Mer enn hver tredje bilulykke i Europa skyldes dårlig veistandard, skriver Ford Motor Norge i en pressemelding.

I 2011 ble hele 20 millioner veihull innrapportert i Europa. Bare halvparten av disse ble utbedret. I Storbritannia innrapporteres det i snitt én skade som følge av et veihull hvert 17. minutt.

Også i Norge ødelegger en rekke bilister årlig bilen sin når de treffer på et hull i veien.

Nå kan imidlertid en ny Ford-teknologi hjelpe deg med å unngå de dyrebare reparasjonene i fremtiden.

– Et virtuelt veihullkart kan vise nye hull bare minutter etter at de første bilistene har oppdaget dem, og advare andre sjåfører. Våre biler har allerede sensorer som kan oppdage veihull. Nå ønsker vi å ta det ett skritt videre, sier forsker Owe Hoffmann i Ford Europa.

Ford har nå presentert systemet som skal fullskala-testes senere i år:

Kartet i bilens display gir sjåføren oppdatert informasjon om hvor veihullene er og hvor store de er, samt kommer med forslag til alternative kjøreruter. Systemet baserer seg på såkalt «crowdsourcing.» Det betyr at når andre biler registrerer et veihull, blir dette umiddelbart delt med systemet i din Ford.

Både Ford Mondeo, Ford S-Max og Ford Galaxy har i dag sensorer som registrerer veihull og justerer bilens dempere for å redusere skadepotensialet.