STOR FORSKJELL: Rust på seks til åtte år gamle biler dreier seg mest om lakkrust, men kan også omfatte rustskader på eksosanlegg eller større rustskader. Foskjellen mellom de beste og dårligste bilene er stor. Foto: Colourbox

Sjekk ditt merke

Dette er bruktbilene som ruster mest

Eierne av VW, Ford, Skoda og Opel er de som oftest opplever problemer med rust. Det viser en spørreundersøkelse blant over 59.000 eiere av seks til åtte år gamle biler som i Norge, Sverige og Danmark, som danske Loyalty Group har gjort.

Publisert Sist oppdatert

Å kjøpe brukt bil kan by på overraskelser. Rust er en av de feilene som kan koste deg dyrt.

I denne undersøkelsen er eierne av 23 av de mest solgte bilmerkene spurt om hvor ofte de har opplevd rust på bilen.

Totalt er over 59.000 bileiere spurt, 8400 av disse i Norge.

Det er altså eiere av VW, Ford, Skoda og Opel som oftest opplever rustproblemer.

I den andre enden av skalaen finner vi Volvo, Renault, BMW og Mercedes, som sjelden opplever de samme problemene.

Les også: Ikke tro på fabrikkenes lange garanti mot rust

Forskjellene er store.

Hos VW på topp, svarer nesten ni prosent av eierne at de har opplevd rust på bilen, mens det hos Volvo bare er litt over en prosent som har opplevd det samme.

Rust på seks til åtte år gamle biler dreier seg mest om lakkrust, men kan også omfatte rustskader på eksosanlegg eller større rustskader. Uansett kan rustskader gi betydelige reparasjonsutgifter.

Rust kan være vanskelig å oppdage for utrente biløyne.

En NAF-test kan avsløre rustskader, på en bruktbil du er i ferd med å kjøpe. Andre bileieres erfaringer om hvilke biler som er mest utsatt, vil også være verdifulle opplysninger.

Les også: Dette er bilfabrikkenes hemmelige rust-liste

AutoIndex 2016, som Loyalty Goup står bak, er basert på svar fra totalt 59.267 bileiere i Norge, Sverige og Danmark. De norske utvalget består av 8435 biler.

Den omfatter 23 bilmerker, som hver er representert med minst 100 svar. Bilene vi har tatt med er årsmodeller fra 2009–2011.

Hvordan tilstanden er på nyere biler, sier denne statistikken ikke noe om.