«VIRUS»: Feilkoder begynte å dukke opp med stadighet på en nesten fire år gammel bil. «Hevingsgrunn», fastslår Forbrukerklageutvalget. Foto: Shutterstock
«VIRUS»: Feilkoder begynte å dukke opp med stadighet på en nesten fire år gammel bil. «Hevingsgrunn», fastslår Forbrukerklageutvalget. Foto: Shutterstock

Klaget på stadige feilkoder:

Fikk heve millionhandel med fire år gammel bil

Da bilen var nesten fire år gammel begynte irriterende feilkoder plutselig å dukke opp på skjermen i millionbilen. – Hevingsgrunn, mener Forbrukerklageutvalget, som ga bileieren fullt medhold.

Publisert Sist oppdatert

På moderne biler proppfulle av elektronikk er det mange feilmeldinger som kan være vanskelig å finne ut av.

– Dette er en type feil som vi omtaler som «virus», skriver et bilverksted i en sakkyndigrapport etter at en BMW-eier og bilbutikken havnet i konflikt.

Les også: «Vi må slutte å demonisere all dieselteknologi»

Nesten fire år etter kjøpet av en BMW 528 til 990.000 kroner dukket feilkodene plutselig opp på skjermen.

De påfølgende månedene forsøkte verkstedet til bilbutikken forgjeves å finne ut av feilmeldingene, som førte til at bilen går i nødmodus og ikke gir full motoreffekt.

Etter fire verkstedbesøk sa kunden stopp – og krevde heving av hele kjøpet.

Det har han nå fått medhold i av Forbrukerklageutvalget.

Les også: Brukt i begravelser – fikk avslag

Godt over millionen

Forbrukerklageutvalget har vedtatt at kunden får hele kjøpesummen på 990.000 kroner pluss to års renter. Til sammen godt over én million kroner.

Bilkunden får ikke fratrekk for at han har brukt bilen i fire år.

I sakkyndigrapporten hevder et annet bilverksted at slike feil kan være umulig å finne ut av.

– Det er uvisst hvor omfattende en reparasjon vil være. Det er ikke mulig å estimere utbedringskostnadene. Å finne og utbedre slike feil er tidkrevende og vanskelig, skriver verkstedet.

Forbrukerklageutvalget mener bileieren dermed ikke har fått en fullgod bil for pengene, fordi feilen er å anse som vesentlig.

Les også: Bruktbilselgere må ha bevilling