BEST I TEST: Det beste sykkelstativet scorer ekstremt mye høyere enn konkurrentene i NAFs store test. Foto: Noel Read, NTB/Testfakta
BEST I TEST: Det beste sykkelstativet scorer ekstremt mye høyere enn konkurrentene i NAFs store test. Foto: Noel Read, NTB/Testfakta

Stor NAF-test av sykkelstativer:

«Flere tåler ikke en gang å kjøre på svingete landeveier»

Skal du ta med sykkel på ferie? Tenk deg godt om før du velger stativ til bilens hengerfeste. En ny test fra NAF viser enorme forskjeller mellom de mest populære. I et tilfelle løsnet hele sykkelstativet fra hengerfestet og syklene slet seg løs fra stativet.

Publisert Sist oppdatert

– Det er alvorlig at det er så dårlige kvalitet på mange av sykkelstativene som er tilgjengelig for den norske forbruker. Flere tåler ikke en gang å kjøre på svingete landeveier uten at stativet eller syklene løsner. Det kan skape svært trafikkfarlige situasjoner, sier Anette Berve, forbrukerrådgiver i NAF.  

Testen avslører at mange stativer verken tåler kollisjon i lav hastighet eller svingete landeveier.

Les dokumentaren: Syklistene utgjør fem prosent av trafikken – rammes i 50 prosent av ulykkene

NAF har i samarbeid med Testfakta testet åtte sykkelstativer hos testsenteret Millbrook Proving Ground i England, og alle stativene ble festet på bilens hengerfeste under testingen.

Fire av sykkelstativene har plattform som syklene står på, mens de resterende fire har kroker syklene henges på. 

Alle stativene er testet i realistiske situasjoner: Kollisjon i 30 km/t, banekjøring for å simulere svingete landeveier, elg-test (unnamanøver) og nødbrems. I tillegg er brukervennligheten vurdert. 

Slik ble stativene testet

Her er resultatlista (klikk på bildet for å lese om hvert enkelt stativ):

Du kan lese hele testen på NAFs hjemmesider her.