HQ KALLER: Samferdselsminister Knut Arild Hareide åpnet Eiganestunnelen og Hundvågtunnelen, som forbinder Hundvåg med resten av Stavanger, fra sitt kontor i Oslo onsdag.

Hareide åpnet Ryfast digitalt:

Åpnet Norges største veiprosjekt fra kontoret

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) åpnet onsdag norgeshistoriens største vei- og tunnelprosjekt, Ryfast i Rogaland.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Prosjektet har hatt en kostnadsramme på 11,8 milliarder 2020-kroner.

Åpningen skulle egentlig skje 30. mars, men på grunn av koronasituasjonen ble den utsatt. Onsdag åpnet Hareide prosjektet via videostrømming.

– Ryfast er endelig ferdig. Reisehverdagen for mange blir bedre enklere og raskere, sa Hareide på videostrømmen.

– Prosjektet er ferdig på den tida vi planla og er godt innenfor kostnadsrammen, sier prosjektleder Gunnar Eiterjord i Statens vegvesen i en pressemelding. Han har ledet prosjektet helt fra byggestart i 2012.

Les også: Denne krabaten utløste tunnel-alarmen 48 ganger Annonseblokk (Motor.no_blokk_1)

53 km tunnel

Prosjektet består av totalt 53 kilometer tunnel, samt fem kilometer vei i dagen. Kjøreavstanden mellom Stavanger-området og Ryfylke er kuttet til 15 minutter.

Ryfylketunnelen, som forbinder øya Hundvåg utenfor Stavanger med Ryfylke, ble åpnet allerede i desember i fjor. Onsdag åpnet Eiganestunnelen og Hundvågtunnelen, som forbinder Hundvåg med resten av Stavanger.

Ryfylketunnelen ble åpnet av Magnhild Meltveit Kleppa som var samferdselsminister da prosjektet startet i 2012. Hareide skrøt av Kleppas innsats.

– Jeg håper jeg kan ta en kjøretur gjennom Ryfast, da kommer jeg hjem til deg på Hjelmeland, sa han under åpningen.

– Ingen fortjener større takk for Ryfast enn Magnhild.

(©NTB)