NYE REGLER: President Donald Trump trekker tilbake Californias unntak som i seks år har latt delstaten føre en strengere utslippspolitikk for bilindustrien enn i resten av landet. Foto: Shealah Craighead/The White House

California får ikke føre strengere utslippspolitikk:

Trump og California styrer mot storkonflikt

Donald Trump stanser delstaten Californias mulighet til å sette egne utslippsgrenser for bilindustrien. Grensene har vært strengere der enn i resten av landet. Nå havner konflikten trolig i rettsvesenet.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: California har strengere utslippsregler enn de føderale myndighetene i USA har fastsatt, og det vil president Trump ha slutt på.

California fikk unntak fra loven og kunne sette egne strengere utslippsgrenser enn resten av landet i 2013, da Barack Obama var president.

Onsdag besluttet Trump å oppheve unntaket.

«Trump-administrasjonen trekker tilbake Californias unntak fra utslippsstandarden for å kunne produsere langt rimeligere biler for forbrukerne, og samtidig gjøre bilene langt TRYGGERE», skrev presidenten på Twitter.

Han kom med kunngjøringen under et besøk i delstaten onsdag.

Les også: Denne bilen er først i ladekøen

Vil ha én regel

«Langt flere biler vil bli produsert under den nye felles standarden, som betyr betydelig flere JOBBER, JOBBER, JOBBER! Bilprodusentene bør gripe denne muligheten fordi man vil være ute av markedet uten dette alternativet i California», skrev presidenten.

Kunngjøringen kom etter at delstaten hadde inngått en avtale med store bilprodusenter om å lage mer drivstoffgjerrige biler for det amerikanske markedet. 

Føderale myndigheter har hevdet at avtalen bryter konkurranselovgivningen.

Bilindustrien har først og fremst sagt at den ønsker én praksis, ikke to – fordi to sett med regler i praksis vil bety at det ikke lenger er ett, felles amerikansk marked.

Observatører mener det vil være et mareritt for en allerede presset amerikansk bilindustri hvis den må forholde seg til ulike utslippsstandarder i de ulike delstatene.

Les også: Storstreik i amerikansk bilindustri

Demper på salget

Trump-administrasjonen mener Californias strengere krav fører til økte kostnader for forbrukerne, at de vil virke dempende på salg av nybiler, og at resultatet blir flere eldre og mindre trygge biler på veiene.

Californias guvernør Gavin Newsom mener Washington undergraver delstatens makt og kaller det en langvarig «politisk feide» som han varsler at han vil kjempe tilbake mot i rettsapparatet.

Lokale myndigheter har varslet at et forbud vil blokkeres umiddelbart gjennom en stevning straks det kunngjøres fra Trump-administrasjonen.

(©NTB)

Annonseblokk (Motor.no_Artikkelboard_300)