KAMPEN OM TIDEN: Adriana skal i barnehagen, mamma skal på jobb. Når kollektivtransport tar en time og bilen tar 18 minutter er valget lett – det blir bil. Selv om mamma Terese Tveit helst hadde sett at den var mer miljøvennlig. Foto: Tom Hansen

Hva skal jeg gjøre med dieselbilen min?

– Jeg føler meg som et miljøsvin

Når Terese Tveit parkerer den tunge dieselbilen utenfor barnehagen til datteren, kan hun sjekke nivået på luftforurensingen på måleren på veggen. Viser det rødt må alle barna være inne.

Publisert Sist oppdatert

Hver dag setter Terese Tveit eller samboeren seg i dieselbilen med datteren Adriana (2) og kjører tvers gjennom Oslo for å levere og hente i barnehage.

Når de kommer frem om morgenen kan de sjekke nivået på luftforurensningen på miljøbarometeret i barnehagen. Viser det grønt, gult eller rødt i dag? Står pila på rødt må barna være inne.

Familien bor i Bjerke bydel øst i Oslo. Barnehagen ligger på Solli plass vest i Oslo. Bilen som går frem og tilbake to ganger om dagen er en Honda Accord stasjonsvogn, 2010-modell.

DRØMMER OM ELBIL: En kul elbil hadde passet Terese Tveit, men foreløpig må familien nøye seg med en stor dieselbil. Foto: Tom Hansen

– Ikke nok med at det er diesel, den er svær også, sier Terese Tveit, som jobber som personlig trener og podcaster om livsstil i podcasten Tveit&Kvaal.

– Så hvorfor bruker dere ikke kollektiv-transport?

– Fordi det tar oss en time fra dør til dør med buss, mens det tar 18 minutter med bil. Men jeg føler meg jo som et miljøsvin.

– Hvorfor kjøper ikke dere en ny bil?

Terese Tveit smiler litt skjevt.

– Bilen har rett og slett høy bruksverdi og lav salgsverdi. En ny bil er et stort økonomisk løft. Vi drømmer om en av de nye store elbilene som kommer et par år lenger frem. Vi trenger en type bil som kan frakte både oss og alt pikkpakket vårt til hytta på Sjusjøen. Bilen vi har i dag er stor og god, den er ikke så dyr i drift og den er sikker, svarer Terese Tveit.